Predstavljena nova mreža sudova

Izvor: B92, Tanjug, 19.Sep.2009, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena nova mreža sudova

Predstavljanje nove mreže sudova (Tanjug)

Beograd -- Od 1. januara 2010. u Srbiji će pravosuđe biti organizovano po novom sistemu koji predviđa Zakon o uređenju sudova, naveli su danas predstavnici pravosuđa.

Na promociji nove mreže sudova u Srbiji, rečeno je da je cilj reforme pravosuđa - uspostavljanje efikasnog sudstva i vraćanja poverenja građana. Iako je u toku procedura opšteg izbora sudija, u Visokom savetu sudstva kažu da će svi procesi teći normalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do uspostavljanja nove mreže sudova.

Na oglas za izbor sudija prijavilo se nešto više od pet hiljada kandidata, od kojih je 4.800 prijava "nesporno".

U Savetu navode da će izbor sudija biti okončan do zakonom predviđenog roka - 1. decembra.

"Cilj ove reforme nije lustracija, kako to želi da se predstavi od jednog dela javnosti, već je cilj reforme da se napravi efikasno sudstvo i da suđenja traju u razumnom roku”, kaže predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović.

Novom mrežom pravosudnih organa, 138 opštinskih sudova biće reorganizovano u 34 osnovna, a organi za prekršaje biće reorganizovani u 44 suda za prekršaje, koji će činiti deo sudske vlasti.

Predviđeno je formiranje i Vrhovnog kasacionog suda, a kao sudovi posebne nadležnosti biće ustanovljeni privredni sudovi, privredni apelacioni sudovi, prekršajni, viši prekršajni i Upravni sud.

Biće formirano 26 viših sudova, 16 privrednih i četiri apelaciona suda - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, na koje će preći deo nadležnosti okružnih sudova.

U istoj zgradi, u Nemanjinoj ulici broj 9 u Beogradu, radiće Vrhovni kasacioni sud, Apelacioni, Privredni apelacioni i Upravni sud.

Ministarka pravde Snežana Malović poručuje da je cilj reformi u pravosuđu da na kraju njenog mandata građani Srbije sudstvo dožiljavaju kao časno i nezavisno.

"Osnovni cilj Ministarstva pravde je uspostavljanje nezavisnog efikasnog, objektivnog i transparentnog sudstva, sa ciljem vraćanja poverenja građana u pravosudni sistem”, izjavila je ona.

Ministarka najavljuje i da će od januara iduće godine u pravosudnim organima u Srbiji biti 2.000 manje zaposlenih.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde ima manji broj zaposlenih nego što je to dozvoljeno aktom o sistematizaciji, ali će, shodno odluci Vlade, broj zaposlenih biti smanjen.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mesarović: Cilj reforme pravosuđa je efikasniji sistem

Izvor: NaDlanu.com, 19.Sep.2009

BEOGRAD, 19. septembra 2009. (Beta) - Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović izjavila je u subotu da cilj reforme pravosuđa nije lustracija, već uspostavljanje efikasnog sistema da bi se suđenja okončavala u razumnom roku. Na predstavljanju mreže sudova Srbije u Specijalnom...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.