Predstavljena nova mreža sudova

Od 1. januara 2010. u Srbiji će pravosuđe biti organizovano po novom sistemu koji predviđa Zakon o uređenju sudova, naveli su danas predstavnici pravosuđa.

Izvor: B92

Subota, 19.09.2009.

16:27

Default images

Na promociji nove mreže sudova u Srbiji, rečeno je da je cilj reforme pravosuđa - uspostavljanje efikasnog sudstva i vraćanja poverenja građana. Iako je u toku procedura opšteg izbora sudija, u Visokom savetu sudstva kažu da će svi procesi teći normalno do uspostavljanja nove mreže sudova.

Na oglas za izbor sudija prijavilo se nešto više od pet hiljada kandidata, od kojih je 4.800 prijava "nesporno".

U Savetu navode da će izbor sudija biti okončan do zakonom predviđenog roka - 1. decembra.

“Cilj ove reforme nije lustracija, kako to želi da se predstavi od jednog dela javnosti, već je cilj reforme da se napravi efikasno sudstvo i da suđenja traju u razumnom roku”, kaže predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović.

Novom mrežom pravosudnih organa, 138 opštinskih sudova biće reorganizovano u 34 osnovna, a organi za prekršaje biće reorganizovani u 44 suda za prekršaje, koji će činiti deo sudske vlasti.

Predviđeno je formiranje i Vrhovnog kasacionog suda, a kao sudovi posebne nadležnosti biće ustanovljeni privredni sudovi, privredni apelacioni sudovi, prekršajni, viši prekršajni i Upravni sud. Biće formirano 26 viših sudova, 16 privrednih i četiri apelaciona suda - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, na koje će preći deo nadležnosti okružnih sudova.

U istoj zgradi, u Nemanjinoj ulici broj 9 u Beogradu, radiće Vrhovni kasacioni sud, Apelacioni, Privredni apelacioni i Upravni sud.

Ministarka pravde Snežana Malović poručuje da je cilj reformi u pravosuđu da na kraju njenog mandata građani Srbije sudstvo dožiljavaju kao časno i nezavisno.

“Osnovni cilj Ministarstva pravde je uspostavljanje nezavisnog efikasnog, objektivnog i transparentnog sudstva, sa ciljem vraćanja poverenja građana u pravosudni sistem”, izjavila je ona.
Ministarka najavljuje i da će od januara iduće godine u pravosudnim organima u Srbiji biti 2.000 manje zaposlenih.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde ima manji broj zaposlenih nego što je to dozvoljeno aktom o sistematizaciji, ali će, shodno odluci Vlade, broj zaposlenih biti smanjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: