Predstavljanje Bele knjige 2020 - Brnabić: Srpska privreda pokazala žilavost; Mišel: Imamo iste prioritete kao i Vlada Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2020, 14:09

Predstavljanje "Bele knjige 2020" - Brnabić: Srpska privreda pokazala "žilavost"; Mišel: Imamo iste prioritete kao i Vlada Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je privreda u Srbiji tokom 2020. godine pokazala "žilavost", što je uticalo na to da naša zemlja ima odlične ekonomske pokazatelje, ali i država je, kaže, pokazala da neće da štedi resurse da podrži privredu, jer to znači radna mesta i bolji kvalitet života za građane.

Brnabić je na predstavljanju "Bele Knjige" rekla da je zahvaljujući privredi država mogla da izdrži ekstremne vanredne troškove koji i danas postoje, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dalje traje borba protiv korona virusa i dodala da je bilo potrebno kupiti PCR testove, antgenske testove, respiratore…

Ona je istakla da se prvi put ne predstavljaju rezultati, već imajući u vidu izazovnu godinu, sada se govori o tome kako da se napravi brzi oporavak u narednim godinama.

Premijerka je zahvalila članovima Saveta stranih investitora zato što su tokom prvog talasa korona virusa u martu i aprilu donirale novac i opremu i sve ono što je bilo potrebno za zdravstveni sistem, ali i zato što su se trudili da zadrže najveći nivo proizvodnje i zaposlene, a negde i da dodatno zaposle građane.

"Zbog toga sam zahvalna i kao premijerka i kao građanka", poručila je Brnabić.

Ukazala je na timski rad predsednika Srbije, Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, zahvaljuhući čemu će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi.

"Naša predviđanja su da ćemo zavrsiti ovu godinu sa padom BDP-a od minus jedan . Trudimo se da to bude minus 0,7 odsto, ali prema procenama Ministarstva finansija biće jedan, ali i to je najbolji rezultat u Evropi", rekla je ona.

Navela je da nezaposlenost pala na 7,3 odsto, a da je javni dug trenutno na nivou od 57 odsto BDP-a.

Savet stranih investitora predstavio je "Belu knjigu 2020" najvišim predstavnicima Vlade Srbije i time obeležio 18 godina svog postojanja. Zbog epidemiloške situacije “Bela knjiga” je predstavljena onlajn, a ona je ključni proizvod kojim Savet daje preporuke usmerene da podrži privredni rast i bolji život građana Srbije.

“Bela knjiga” je putem onlajn platforme predstavljena predstavnicima brojnih državnih organa, ambasada, kao i privrednoj i društvenoj zajednici.

Mišel: Imamo iste prioritete kao i Vlada Srbije

Kovid kriza pokazala je da nijedna zemlja, kompanija i pojedinac nisu na nju imuni, rekao je danas predsednik Saveta stranih investitora Majk Mišel i izrazio zadovoljstvo što sa Vladom Srbije dele iste prioritete.

Ti prioriteti su, kaže, bezbednost i zdravlje, vladavina prava i digitalizacija.

"To je nešto na šta svi moramo da se fokusiramo”, poručio je Mišel na predstavljanju "Bele knjige 2020".

On je rekao da je ova godina po svemu specifična i da izgleda kao da nam se desilo više godina ođednom, ali da smo se hrabro i solidarno suočcili sa krizom.

U tome vidi doprinos i Saveta stranih investitora čiji stručnjaci, kaže, mogu da doprinesu znanjem i stručnošću u nastojanjima da se suočimo sa krizom izazvanom korona virusom.

"Zajedničkim snagama sumirali smo sve aspekte krize. Umesto indeksa Saveta institucionalnog napretka u 2020. naš glavni fokus je bio kovid-19. Želimo da budemo ujednjeni glas investitora koji nastoje da se poboljša situacija", kaže Mišel.

Napomenuo je da je Vlada Srbije imala razumevanje za strane investitore i zahvalio joj je na dosadašnjoj borbi sa korona virusom.

Naglasio je da očekivanja stranih investitora ostaju ista, a to su dalje ubrzanje reformi i nastavak i ubrzanje pregovora sa EU.

Navodi da Srbija treba da unapredi svoju konkurentnost i da Savet daje jasne smernice šta još može da se uradi.

"Savet neće prestati da traži nove mogućnosti da dopronese zajednici. Budućnost je puna neizvesnosti. Ovo je ključni trenutak za sve nas da se okupimo i donesemo važne odluke”, poručio je Mišel.

Urednik “Bele knjige” Miroljub Labus rekao je da je Savet stranih investitora u novom izdanju dao 327 preporuka za 59 sektora, koje se odnose na to šta treba da se radi da bi se poboljšao poslovni ambijent u zemlji pogođenoj korona virusom.

Savet stranih investitora, navodi, ove godine neće ocenjivati rezultate, nego će navesti šta je hitno potrebno uraditi i šta treba raditi kako bi se ozbiljno suočilo sa krizom.

Tako su najhitnije promene, navodi, potrebne u oblastima zaštite podataka o ličnosti, trgovine, centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, hipoteci i javnim nabavkama.

Labus kaže da od svih investicija u Srbiji, strane investicije čine 40 odsto, te da su one pale za više od jedne trećine, kao što su pale i u drugim zemljama.

"Moramo da povratimo nivo stranih investicija koji smo imali prošle godine", poručio je Labus.

Ocenio je da trajan oporavka srpske privrede zavisi od oporavka EU.

"Ništa nam ne vredi što smo sada mnogo bolji nego oni, ako se EU brzo ne oporavi. Naše privrede su visoke integrisane", rekao je Labus.

Naveo je da Savet stranih investitora predlaže ozbiljne i brze institucionalne reforme kako bi se unapredilo poslovno okruženje i kako bi ono bilo impuls za novi rast i nove i domaće i strane investicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Privreda "žilava", država pokazala da neće štedeti na podršci

Izvor: RTS, 19.Nov.2020

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je privreda u Srbiji tokom 2020. godine pokazala "žilavost", što je uticalo na to da zemlja ima odlične ekonomske pokazatelje. Država je, kaže, pokazala da neće da štedi resurse da podrži privredu, jer to znači radna mesta i bolji kvalitet života...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.