Predložene mere za smanjenje zagađenja vazduha u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložene mere za smanjenje zagađenja vazduha u Srbiji

Gasifikacija gradova i opština u zemlji, uvođenje podsticajnih mera za kupovinu novih, visokoefikasnih peći i kotlova, donošenje Pravilnika o minimalnim tehničkim zahtevima za čvrsta goriva na bazi drvne biomase, deo je rešenja i hitnih mera koje bi mogle da utiču na smanjenje nivoa zagađenja vazduha u Srbiji.

Ove mere istaknute su danas u diskusiji na okruglom stolu posvećenom smanjenju zagađenja vazduha u Srbiji, koji su organizovale Grupacija za gas i Grupacija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obnovljive izvore energije Privredne komore Srbije.

Predstavnici PKS, učesnici na energetskom tržištu Srbije, snabdevači gasa, proizvođači čvrstih goriva na bazi biomase, kao i proizvođači uređaja za sagorevanje čvrstih goriva na bazi biomase, predložili su danas donošenje hitnih mera sa ciljem smanjena zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, a zaključke će poslati na adrese resornih ministarstava.

"Prirodni gas kao energent budućnosti, odnosno 21. veka i obnovljivi izvori energije su oni koji mogu Srbiji da donesu boljitak u smislu smanjenja zagađenja vazduha, vode i zemljišta", smatra Ljubinko Savić viši savetnik za energetiku u Sektoru za energetiku PKS.

Na sastanku je predloženo uspostavljanje pariteta cena energenata i svođenje jedinične cene na kWh kod svih energenata i energije i dovođenje cena energenata u regulatorne okvire, definisanje i uvođenje podsticajnih mera za kupovinu novih, visokoefikasnih peći i kotlova u domaćinstvima smanjenjem ili postepenim ukidanjem PDV, taksi i administrativnih troškova, kao i kroz direktne podsticaje.

To su otvaranje Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, osim za javne, i za druge korisnike, kao i subvencionisanje kupovine energetski efikasnih uređaja za domaćinstvo putem dodele vaučera i dotacija.

Kako su istakli učesnici okruglog stola u PKS, neophodno je precizno definisati ove podsticajne mere za sve procese supstitucije energenata.

Jedna od konkretnih mera, kaže Savić, jeste uvođenje Programa gasifikacije Srbije, po uzoru na program koji je postojao u bivšoj Jugoslaviji od 1973. do 1983. godine.

Vojvodina je gasifikovana, ali južno od Save i Dunava, gasifikacija iako je započela, dinamika širenja gasne mreže je nešto sporija nego je bilo očekivano zbog nedostatka planskih dokumenata koje su opštine dužne da izrade.

Zato, jedan od predloga jeste i usvajanje operativnog plana širenja gasne distributivne mreže uz definisanje obaveza i rokova za sve učesnike u procesu izgradnje.

Lokalne samouprave bile bi zadužene za donošenja planske dokumentacije, izdavanje potrebnih dozvola i saglasnosti, kao za nadzor nad izvođačima i kontrolu dinamike izgradnje.

Potrebno je obezbediti podsticaje, kaže, za kupovinu energetski efikasnih uređaja, kotlova i peći, za sagorevanje u domaćinstvima, industriji i javnim objektima.

Donošenje Pravilnika o minimalnim tehničkim zahtevima za čvrsta goriva na bazi drvne biomase, takođe su deo mera usmerenih na smanjenje zagađenja u Srbiji.

Potrebno je podstaći povećanje potrošnje autogasa kroz smanjenje akciza na TNG.

Tu je, međutim, problem sertifikacija uređaja koji se montiraju na vozila koja koriste TNG, atesti za rezervoare i drugo, jer su u pitanju veliki troškovi.

Milan Gavran predsednik Udruženja za distribuciju prirodnog gasa kaže da bi se gasovodne mreže gradile potrebna je planska dokumentacija koja nedostaje na nivou lokala.

Takođe, pitanje je, kaže, ko će obezbediti novac za izgradnju gasovodne mreže širom zemlje.

Predsednik grupacije za obnovljive izvore energije u PKS Mladen Stojadinović smatra da u Srbiji postoji velika mogućnost da se biomasa više koristi i tako smanji zagađenje.

"Predlažemo da se uvedu subvencije za krajnje kupce kotlova i peći na biomasu i donesu pravilnici za standardizaciju biomase", rekao je Stojadinović koji je naveo i da nije iskorišćen potencijal žetvenih ostataka sa njiva Srbije kao i takozvanih brzorastućih biljaka koje mogu da se koriste za proizvodnju biomase.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić navodi da je Srbija najveći potrošač drvne biomase u regionu Zapadnog Balkana.

Razlog za to je, kaže, jer je Vlada Srbije pre dve godine prepolovila stopu PDV-a na drvna goriva sa 20 na 10 procenata što je, navodi, dovelo do porasta potrošnje i smanjenja izvoza drvnih goriva.

Glavonjić je apelovao na više od milion domaćinstva u Srbiji koja koriste ogrevno drvo, da koriste prosušeno i suvo drvo, umesto sirovog jer se na taj način, kaže, može doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha.

Sve predložene mere sa današnjeg okruglog stola, nakon njihovog delimičnog ili potpunog usvajanja na organima PKS, biće u formi inicijative upućene ministarstvima zaštite životne sredine, energetike, privrede, finansija..

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savić:Nadležnim ministarstvima predložene mere u oblasti energetike za smanjenje zagradjenja vazduha

Izvor: Beta Video, 25.Feb.2020

BEOGRAD - Viši savetnik za energetiku PKS Ljubinko Savić naveo je da će biti predloženo uspostavljanje pariteta cena energenata i svodjenje jedinične cene na kWh kod svih energenata i energije i dovodjenje cena energenata u regulatorne okvire. Biće predloženo i definisanje i uvodjenje podsticajnih...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.