Izvor: B92, 17.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložena komisija za izradu zakona za promenu Ustava

Beograd -- Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije predložio je u ponedeljak republičkom parlamentu formiranje Komisije za izradu zakona o načinu i postupku promene Ustava Srbije. Prema tom predlogu, komisiju bi činilo 25 članova, od kojih 15 predstavnika republičkog parlamenta, tri predstavnika Vlade Srbije i po jedan predstavnik skupštinskih odbora za ustavna pitanja, za zakonodavstvo i za upravu i pravosuđe. U komisiji bi, prema predlogu, bili i po jedan predstavnik pokrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlade, koalicije "Povratak", Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja Nataša Mićić ocenila je da usvajanje ove odluke predstavlja prvi korak ka početku pisanja novog Ustava Srbije. "Ova Komisija bi trebalo da pomogne u rešavanju proceduralnih pitanja, koja se tiču načina izmene republičkog Ustava. Prema ovoj odluci, rok je osam dana da sve organizacije dostave svoje predloge. Nakon konstituisanja, u roku od 15 dana, komisija bi bila obavezna da Skupštini uputi predlog tog zakona. Mislim da je ovo odličan početak", rekla je Mićić.

Od 15 predstavnika Skupštine Srbije, u Komisiji bi trebalo da bude šest predstavnika DOS-a, tri Demokratske stranke Srbije, po dva predstavnika Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke i po jedan predstavnik Stranke srpskog jedinstva i Socijalističke narodne stranke.

Član Odbora za ustavna pitanja republičkog parlamenta Dragor Hiber smatra da ovaj koncept za pisanje ustava Srbije ne polazi od toga da se o načinu usvajanja tog dokumenta raspravlja tek nakon što on bude napisan. "Meni se čini da je dobar predlog da i u ovom prvom koraku, koji je vrlo kratak, u pripremi promene ustava deluje jedno politički i društveno reprezentativno telo, kao što je predlozzeno. To će, nadam se, omogućiti široki politički konsenzus o načinu promene ustava, a moguće je da će se tako u praksi proveriti mogućnost da se kroz jedno reprezentativno telo, kakva je ustavna komisija, radi na pripremi novog predloga ustava", rekao je Hiber.

Skupština Srbije bi o predlogu za formiranje Komisije za izradu zakona o načinu i postupku promene Ustava Srbije trebalo da se izjasni u sredu, za kada je zakazana sednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o Zakonu o koncesijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.