Izvor: Blic, 04.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog sporazuma i saradnji Srbije i EU

Evropska unija i Srbija će intenzivirati političku saradnju u cilju ubrzanog napretka Srbije ka EU, uključujući davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo, navedeno je u prvoj tački predloga sporazuma koji je EU ponudila Srbiji da potpiše 7.februara.



U predlogu teksta sporazuma, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da će, "imajući u vidu značaj lakšeg putovanja građana Srbije u Evropsku uniju, Evropska komisija sa Srbijom pokrenuti dijalog o liberalizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << viznog režima".

EU će, navedeno je u sporazumu, nastaviti da jača veze između naroda Evropske unije i Srbije, uključujući naročito kontakte među studentima. "Evropska unija će preduzeti brze korake u cilju povećanja broja srpskih studenata koji studiraju u EU, kroz program Erazmus Mundus i bilareralne inicijative". U tom kontekstu, EU će hitno razmotriti načine da se povećaju raspoloživi fondovi, dodaje se u sporazumu.

Predlogom sporazuma predviđeno je da EU i Srbija potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju "čim budu učinjeni neophodni koraci". U tom kontekstu EU se obavezuje da će podržati napore Srbija na jačanju demokratije i vladavine zakona; doprineti političkoj, ekonomskoji i institucionalnoj stabilnosti Srbije i obezbediti okvir za politički dijalog između EU i Srbije, "omogućavajući time razvoj bliskih političkih odnosa".

Evropska unija ponuđenim sporazumom izražava spremnost da podrži napore Srbije u razvoju ekonomske i međunarodne saradnje, između ostalog kroz pomoć Srbiji da pripremi zakone za eventualno članstvo u Evorpskoj uniji, uključjući integraciju u jedinstveno tržište Unije.

"Brisel je spreman da podži napore Srbije da dovrši prelazak na funkcionalnu tržišnu ekonoimiju, uspostavi zonu slobodne trgovine između Evropske zajednice i Srbije i podstakne regionalnu saradnju", navedeno je u predlogu sporazuma.

Imajući u vidu postizanje navedenih ciljeva, Evorpska unija će, kako je istaknuto, formirati Radnu grupu koja će razmotiri načine za postizanje brzog napretka.

"Radna grupa će početi sa radom odmah kako bi što je to pre moguće formulisala preporuke Srbiji i Savetu EU", navedeno je u tekstu predloga sporazuma, uz zaključak da će "Evropska unija i Srbija biti u bliskom kontaktu u cilju unapređenja ovog procesa".

U formulisanju tačaka sporazuma, EU je pošla od činjenice da "Srbija ima ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu, kako za uspostavljanje stabilnosti, tako i za ekonomski razvoj i prosperitet regiona". U uvodnom delu sporazuma istaknuta je želja da se produbi odnos EU i Srbije, koji, kako je navedeno, počiva na bogatim i raznolikim kulturnim, istorijskim i ekonomskim vezama između njihovih naroda.

U predlogu sporazuma istaknuto je da je narod Srbije deo evropske porodice i da će produbljivanje odnosa između EU i Srbije, koje vodi ka članstvu Srbije u EU, doneti konkretne dobrobiti narodu Srbije, naročito podsticanjem ekonomskog napretka, trgovinskih odnosa i razvojem zone slobodne trgovine.

Potvrđeno je da "proces stabilizacije i pridruživanja ostaje pravi način za razvoj tog odnosa" i izraženo ubeđenje da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju doneti dobrobit i Evropskoj uniji i Srbiji, i imati pozitivne efekte za čitav region Zapadnog Balkana.

Prema tekstu predloga, u koji je imala uvid nacionalna agencija, predviđeno je da sporazum između EU i njenih članica i Srbije potpišu Predsednik Saveta EU, Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, predstavnik Komisije EU i članice Evrpske unije s jedne, i Srbija sa druge strane.

Zvaničan naziv predloga je "Prelazni politički sporazum o saradnji između Evropske unije i njenih članica i Republike Srbije".

Đelić: Očekujem ovlašćenje za potpisivanje sporazuma

Potpredsednik Vlada Srbije Božidar Đelić izrazio je danas očekivanje da će od vlade dobiti ovlašćenje da u četvrtak 7. februara potpiše politički sporazum koji je Evropska unija ponudila Srbiji. On je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ocenio da posle "referendumskog izbora" na jučerašnjim predsedničkim izborima, na kojima je Srbija "odlučila da želi da ide evropskim putem", nijedna stranka neće moći da se protivi potpisivanju sporazuma.

Đelić je dodao da o potpisivanju sporazuma danas nije razgovorao sa premijerom Vojislavom Koštunicom i predstavnicima njegove Demokratske stranke Srbije (DSS).

Ilić: Potpisivanjem sporazuma s EU gubimo Kosovo

Ministar za kapitalne investicije i lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je večeras da ta stranka insistira da parlament zaseda što pre i da "nema nikakvog potpisivanja političkog sporazuma" koji je EU ponudila bez prethodne odluke Skupštine Srbije.

Reagujući povodom toga što je EU po ubrzanoj proceduri danas usvojila "Zajedničku akciju", dokument o pravnoj i finansijskoj osnovi za slanje misije EU na Kosovo i Metohiju, Ilić je rekao Tanjugu da bi potpisivanje tog političkog sporazuma značilo "potpis za nezavisno Kosovo i Metohiju".

"Zar treba Srbija prva da stavi taj potpis? Došlo je do onoga na šta je koalicija DSS-NS sve vreme upozoravala u kampanji ", kazao je Ilić i dodao da je sramota da Srbija slavi istovremeno kad i Priština, koja se sprema za nezavisnost Kosova i Metohije.

On je takođe ocenio da nije korektno što je EU donela takvu odluku prvi dan posle predsedničkih izbora u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.