Predat izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije, funkcioneri i dalje u skuobu interesa

Izvor: Blic, 25.Mar.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predat izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije, funkcioneri i dalje u skuobu interesa

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Ccupić predao je danas prvi izveštaj o radu te agencije za prošlu godinu predsednici parlamenta Slavici Djukić-Dejanović u Domu Narodne skupštine.

Đukić-Dejanović je novinarima rekla da će izveštaj biti prosleđen skupštinskom Odboru za pravosudje i upravu, koji će ga razmatrati i doneti zaključke, o kojima će potom razgovarati i poslanici na plenarnoj sednici.

"Očekujem da ćemo u plenumu imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobru analizu, ne samo tog izveštaja, već i izvestaja drugih nezavisnih tela koji do 31. marta imaju rok da dostave svoje izveštaje. Nakon toga odlučićemo da li ćemo jedan dan posvetiti tome ili ćemo razgovarati odvojeno", rekla je Đukić-Dejanović.

Problem sa finansiranjem političkih stranaka

On je naveo da je drugi problem što Agencija treba da prati finansiranje političkih stranaka, a postojeći zakon ne pruža mogućnost za to, i izrazio očekivanje da će se novi zakon, koji bi regulisao tu oblast, uskoro naći u parlamentu i zbog toga što je zemlja ušla u izbornu godinu.

Ona je navela da je Agencija opravdala razloge zbog kojih je osnovana i ilustrovala to podatkom da je razrešila oko 90 odsto predmeta vezanih za sukob interesa funkcionera, a razmotrila je i 200 izveštaja u vezi imovine koje su funkcioneri bili dužni da dostave.

Predsednica parlamenta je podsetila da je 2008. godine donet Zakon o Agenciji za borbu prtotiv korupcije, da je dobro što nije ostao "mrtvo slovo na papiru" i dodala da se pokazalo da su gradjani zainteresovani za njen rad i za korake koje će ona preduzimati u narednom periodu

.

Najveći problem sa kojim se Agencija susretala u radu tokom prošle godine, prema recima Čupića, je što jedan broj funkcionera nije prihvatio činjenicu da je u sukobu interesa pošto istovremeno obavljaju funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, pa su pred Ustavnim sudom pokrenuli postupke.

"Imamo probleme i sa ljudima iz parlamenta. U sukobu interesa su gradonačelnici Jagodine i Kragujevca, koji su ujedno i poslanici. Po onome kako mi tumačimo zakon, oni bi trebalo da se izjasne za jednu od tih funkciija", neveo je Ccupić i pozvao Ustavni sud da što pre reaguje po postupcma, koji je Agencija pokrenula pred tom instancom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud odgovoran za borbu protiv korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2011

BEOGRAD -..Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić pozvao je danas Ustavni sud Srbije da što hitnije razmotri predstavku te institucije za ocenu ustavnosti odredaba zakona kojim je poslanicima i odbornicima omogućeno da zadrže dvostruke funkcije do isteka mandata...Čupić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Izveštaj o korupciji predat parlamentu

Izvor: RTS, 25.Mar.2011

Predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović predat izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije. Najveći problem je što jedan broj funkcionera nije prihvatio činjenicu da je u sukobu interesa, ističe predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić...Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv...

Nastavak na RTS...

Na dve fotelje sedi 2.000 funkcionera

Izvor: Večernje novosti, 25.Mar.2011

Izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije u petak stigao u Skupštinu Srbije. Više od 70 odsto izveštaja o imovini neispravno, podnete četiri prijave

Nastavak na Večernje novosti...

Izveštaj o sukobu interesa stigao u Skupštinu

Izvor: Glas javnosti, 26.Mar.2011, 07:31

BEOGRAD - Najveći problem u radu Agencije za borbu protiv korupcije u prvoj godini postojanja bio je sprečavanje sukoba interesa funkcionera...Ovo je izjavio predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić, pošto je predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović uručio izveštaj o radu te institucije...Dejanović...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.