Čupić: U skupštini sede poslanici koji su u sukobu interesa

Izvor: Politika, 25.Mar.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čupić: U skupštini sede poslanici koji su u sukobu interesa

Prvi godišnji izveštaj Agencija za borbu protiv korupcije juče predala Skupštini Srbije

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić predao je juče prvi izveštaj o radu ovog tela za prošlu godinu Slavici Đukić-Dejanović, predsednici Narodne skupštine Srbije. Predsednica je najavila da će sačekati 31. mart do kada svi „kontrolori vlasti” treba da podnesu izveštaje parlamentu, a da će potom biti odlučeno da li će poslanici na jednoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << raspravljati o svim izveštajima ili odvojeno.

Istakavši da je agencija opravdala razloge zbog kojih je osnovana, Đukić-Dejanović je rekla da je dobro što zakon nije ostao „mrtvo slovo na papiru”, a „pokazalo se da su građani vrlo zainteresovani za njen rad i za korake koje će ona preduzimati u narednom periodu”.

Kako je rekao Čedomir Čupić, najveći problem s kojim se agencija susretala u radu prošle godine jeste to što jedan broj funkcionera nije prihvatio činjenicu da je u sukobu interesa, ukoliko istovremeno obavlja funkcije u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti „zato smo pokrenuli postupke pred Ustavnim sudom”. Čupić se požalio i na „problem s ljudima iz parlamenta, koji su u sukobu interesa, jer su istovremeno poslanici i gradonačelnici Jagodine, odnosno Kragujevca”. On je istakao da, prema onome kako agencija tumači zakon, „oni bi trebalo da se izjasne za jednu od tih funkcija”. Čupić je pozvao „Ustavni sud da što pre reaguje po postupcima koje je agencija pokrenula pred njim”.

Predsednik Odbora agencije, kao problem u radu, naveo je to što agencija treba da prati finansiranje političkih stranaka, a postojeći zakon ne pruža mogućnost za to, ali „očekujem da će se novi zakon koji će regulisati tu oblast uskoro naći u parlamentu i zbog toga što je zemlja ušla u izbornu godinu”.

Prema rečima Zorane Marković, prvi izveštaj agencije „daje putokaze na koje načine može da se napravi korak napred u borbi protiv korupcije i njenoj prevenciji”. Ona je navela da su „samo u januaru prošle godine u Registar imovine upisani podaci 16.000 nosilaca javnih funkcija, evidentirane su imovinske karte 300 funkcionera, a prekontrolisano ih je 192”. Zorana Marković je kazala da je, na primer, u izveštajima koje su funkcioneri slali bilo, uglavnom, tehničkih grešaka, pa se pojavljivao broj više, ili manje u matičnom broju.

-----------------------------------------------------------

300 izveštaja, 81 žalba

U 2010. godini rešeno 92,4 odsto predmeta iz oblasti sukoba interesa od ukupnog broja pokrenutih postupaka

Od 300 izveštaja koje su podneli najviši državni funkcioneri, agencija prekontrolisala 192

Od 81 primljene žalbe funkcionera na odluke direktora, Odbor agencije je postupio po 77, dok je po četiri žalbe postupak u toku

Rešavajući po žalbama odbor je pet odbacio kao neosnovane, tri su odbačene zbog neblagovremenog podnošenja, jedna je vraćena prvostepenom organu na dopunu postupaka, 68 je vraćeno prvostepenom organu na ponovno odlučivanje zbog izmene zakona koja je, u međuvremenu, nastupila, a četiri predmeta su u radu.

------------------------------------------------

Sukob interesa

U izveštaju agencije, između ostalih, navedeni su i sledeći rezultati.

Ispitana 1.022 obaveštenja funkcionera, koji su se zatekli na duplim funkcijama na dan početka primene zakona. Protiv javnih funkcionera doneto 20 rešenja da im funkcija prestaje po sili zakona, 11 mera upozorenja, tri mere javnog objavljivanja povrede zakona, tri mere objavljivanja preporuke za razrešenje, 82 rešenja kojima je utvrđena nespojivost funkcija i dat rok da prestanu da obavljaju nespojive funkcije, 12 rešenja da je nespojivo obavljanje funkcije i drugog posla i delatnosti i dat rok za prestanak. U 20 slučajeva data saglasnost za obavljanje druge funkcije, a u 20 za obavljanje drugog posla ili delatnosti. U devet slučajeva odbijen zahtev za obavljanje druge funkcije, a u 16 za obavljanje drugog posla ili delatnosti. U 854 slučaja ustanovljeno da su funkcije spojive u skladu sa zakonom, u 737 slučajeva ustanovljeno da funkcioner uz javnu funkciju može da obavlja i drugi posao ili delatnost. Okončani prvostepeni postupci protiv 45 funkcionera, na osnovu prijave fizičkih i pravnih lica i prvostepeni postupci protiv 16 funkcionera, koji su pokrenuti po službenoj dužnosti.

--------------------------------------------------------

Inspekcija i privatizacija

U izveštaju je navedeno da je agencija u 2010. godini primila relativno veliki broj predstavki koje se odnose na inspekcijske organe. Kako je utvrđeno, u svim slučajevima gde inspekcijski nadzor obavljaju organi lokalne samouprave, uočeni su propusti koji u kasnijem procesu nadzora nad njihovim radom nisu dobili odgovarajući epilog. Na inspekcijske organe odnosi se 41 predstavka (11,17 odsto), a od toga 29 predstavki (70,7 odsto) odnosi se na građevinsku inspekciju. Kad se ovome dodaju predstavke koje se odnose na državne organe nadležne za urbanizam i davanje građevinskih dozvola, onda se dolazi do ukupno 65 predstavki (17,7 odsto) koje se odnose na  urbanizam i izgradnju. Privatizacija se pominje u najvećem broju predstavki – 78 (21,2 odsto), u kojima se navode različiti oblici korupcije. U predstavkama se ukazuje na propuste u radu Agencije za privatizaciju, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kao i ministarstva koje nadzire rad Agencije za privatizaciju.

M. Čekerevac

objavljeno: 26.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.