Pred izbore neregularne nabavke

Izvor: B92, 11.Apr.2013, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pred izbore neregularne nabavke"

Beograd -- U drugom kvartalu prošle godine, u izbornom periodu, hitne javne nabavke dostigle su 8,7 milijardi dinara, od kojih je 83 odsto bilo neregularno.

U drugom polugođđju, od jula do kraja decembra 2012, ukupna vrednost hitnih javnih nabavki bila je četiri puta manja nego u tri meseca drugog kvartala iste godine i iznosila je oko dve milijarde dinara, izjavio je direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović

On je istakao da je u drugom polugođu učešće neregularnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postupaka znatno opalo - na devet odsto.

Jovanović je rekao da su svi slučajevi neregularnosti dostavljeni Državnoj revizorskoj instituciji i budžetskoj inspekciji, podsetiviši da po novom Zakonu o javnim nabavkama, koji se primenjuje od 1. aprila, Uprava sama može da preduzima neophodne mere kada uoči manjkavosti.

On je naveo da je prošle godine ukupna vrednost javnih nabavki iznosila 297 milijardi dinara, od čega je u prvih šest meseci taj iznos bio 173 milijarde dinara, a u drugom polugođu 124 milijarde.

Od ukupnog broja naručilaca, skoro 70 odsto su javna i javna komunalna preduzeća, dok su 76 odsto postupaka bili konkurentni, odnosno, otvoreni i restriktivni, a 24 odsto nekonkurentni ili pregovarački.

Po vrednosti, konkurentni postupci činili su 66 odsto, ili dve trećine, a pregovarački 34 odsto ili trećinu javnih nabavki, precizirao je Jovanović.

Kao razlozi visoke zastupljenosti pregovaračkih postupaka navođeni su najviše tehnički i umetnički razlozi, gde je samo jedan ponuđač, kao i hitnost, što takođe, kako je ukazao, nosi enormno visok rizik korupcije.

Jovanović je istakao da je prošle godine u prvom kvaratalu bila snažna inicijativa da se ukine Uprava za javne nabavke, koja je jedina i prikupljala podatke o tim postupcima.

Kao prioritet Uprave za javne nabavke u 2013. godini, on je naveo smanjenje učešća pregovaračkih postupaka, kao netransparentnih i najrizičnijih u pogledu korupcije.

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante istakao je značaj reforme sistema javnih nabavki kao ključnog činioca u borbi protiv korupcije.

On je, takođe, ukazao na značaj i dalje smanjenje upotrebe nekonkurentnih postupaka, istakavši da je potrebna veća podrška na lokalnom nivou za primenu pravila Zakona o javnim nabavkama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Ništa nije promenjeno za ustanove kulture

Izvor: Beta, 11.Apr.2013

BEOGRAD, 11. aprila 2013. (Beta) - Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je u četvrtak da se za ustanove kulture ništa nije promenilo primenom novog Zakona o javnim nabavkam i da će i dalje mo.

Nastavak na Beta...

Milijarde za javne nabavke

Izvor: RTS, 11.Apr.2013

Više od 80 odsto javnih nabavki u vreme prošlogodišnjih izbora bilo neregularno, saopštava Komisija za nabavke. Najčešće zloupotrebe kada su nabavke proglašavane hitnim. Nadležni očekuju da će novi Zakon o javnim nabavkama smanjiti neregularnosti, jer će kontrola biti oštrija, a kazne veće....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.