Читај ми!

Milijarde za javne nabavke

Više od 80 odsto javnih nabavki u vreme prošlogodišnjih izbora bilo neregularno, saopštava Komisija za nabavke. Najčešće zloupotrebe kada su nabavke proglašavane hitnim. Nadležni očekuju da će novi Zakon o javnim nabavkama smanjiti neregularnosti, jer će kontrola biti oštrija, a kazne veće.

Na neregularne javne nabavke, samo u drugom tromesečju prošle godine potrošeno je 7,2 milijarde dinara. Čak 83 odsto svega što su nabavljali državni organi, javna preduzeća i ustanove bilo je nezakonito, kažu u Upravi za javne nabavke. Reč je o periodu kada su u Srbiji održani opšti izbori, a najčešće zloupotrebe događale su se kada su nabavke proglašavane hitnim.

Zaobilazeći otvorene, konkurentske postupke četiri petine svega nabavljenog od aprila do juna bilo je neregularno.

Nadležni očekuju da se novim Zakonom o javnim nabavkama, koji je nedavno stupio na snagu, smanje neregularnosti, jer će, kako kažu, kontrola biti oštrija, a kazne veće.

Direktor Uprave za javne nabavke Vladimir Jovanović upozorava da naručioci namerno čekaju poslednji trenutak za nabavku da bi se ona proglasila hitnom.

"Naručilac čeka poslednji trenutak da kaže, na primer, bliži se početak školske godine i da onda moramo po hitnosti da nabavljamo, jer prvog septembra đaci polaze u školu. Ali svojom voljom naručilac je čekao prvi septembar", napominje Jovanović.

On objašnjava da pregovaranje po hitnosti nosi enormno veliki rizik od korupcije, zato što su rokovi vrlo skraćeni.

"Pozivi se upućuju određenim ponuđačima, brzo dolazi do dogovora, nema javnog poziva, naručilac zove koga on odredi i može doći do sklapanja prećutnog dogovora", objašnjava Jovanović.

Ubuduće, nabavljač neće moći da sam proglasi nabavku hitnom, već će to raditi Komisija za javne nabavke.

Trećina svega nabavljenog u prošloj godini postignuta je u pregovorima, najčešće sa samo jednim ponuđačem.

"Svi ovi slučaji gde su uočene neregularnosti dostavljeni su Državnoj revizorskoj instituciji i budžetskoj inspekciji", tvrdi Vladimir Jovanović.

Zakonodavac je predvideo da Uprava za javne nabavke od sada pokreće prekršajne postupke. Rok zastarelosti slučajeva korupcije produžen je sa jedne na tri godine.

"Uočavamo pozitivan trend smanjenja neregularnosti na republičkom nivou, ali ista pravila principi i praksa moraju da budu i na lokalu", poručuje stalni koordinator UN za Srbiju Vilijam Infante.

Situacija je počela da se popravlja od izbora, od 83 procenta u drugom kvartalu, nepravilnosti su od jula do septembra smanjene na 13 odsto, a u poslednjem delu godine bilo ih je dvostruko manje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије