Izvor: B92, 13.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno: Puhalo radi u vojsci

Beograd -- Uprkos demantijima iz vojske i Ministarstva odbrane, bivši telohranitelj Ratka Mladića, Branislav Puhalo, radi u Vojsci SCG.

Naime, supruga Branislava Puhala potvrdila je za B92 da je njen suprug aktivno vojno lice i da živi i radi u Beogradu. Na telefon u porodičnom stanu kapetana Puhala, u subotu su se javljali njegov brat Dušan i supruga Suzana, koji su rekli da je neophodno tražiti odobrenje od Ministarstva obrane, pošto je Puhalo aktivno vojno lice.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Time su se demantiji da nije tačno da Puhalo radi u Gardijskoj brigadi, te da takav čovek u vojsci uopšte i ne postoji, ispostavili kao neistiniti, odnosno da je tačno ono što je Vladimir Popović rekao u emisiji "Insajder".

Supruga Branislava Puhala, potvrdila je i da se njen muž nalazi i na crnoj listi Evropske unije.

Hadžić: Vređanje zdravog razuma

Od 2003. godine do sada, poverenje u vojsku je opalo za 33 procentna poena, pokazalo je istraživanje Centra za civilno-vojne odnose. Na rezultate ovog istraživanja uticale su i afere koje su potresale vojsku u poslednja četiri meseca, a to su pre svega pogibija gradista u Topčideru, poslovanje Fonda za reformu vojske i sumnje roditelja i medija u seriju samoubistva vojnika, kaže Miroslav Hadžić direktor Centra za civilno vojne odnose:

"Došlo je do rasta broja onih koji ne veruju vojsci. U Srbiji je taj procenat je preko 40, tj. 44 odsto građana Srbije ne veruje više u vojsku i to je dovoljan razlog da se zabrinu kako civilni naredbodavci, tako i skupština i svi ostali polički akteri".

Hadžić navodi da vojska ne može biti uspešna bez radikalnog refomisanja. "Za sada ne postoji jasna rešenost politčkih elita da se u to upuste, jer da bi se to uradilo morao bi sa se izvede ratni račun vojske i da se utvrdi njena uloga u raspadu Jugoslavije", kaže Hadžić. On ističe da poslednji događaji oko otvaranja skloništa u Točideru i statusa oficira bezbednosti Branislava Puhala, pokazuju da ne postoji jasno definisana politika unutar Ministarstva odbrane: "Utoliko sinoćno objašnjenje da će proveriti u personalnim podacima, da nemaju dovoljno podataka da li on jeste ili nije pripadnik vojske, jeste atak na zdrav razum i pokušaj da se odloži priča, pri čemu se nanosi šteta Ministrastvu i Generalšabu, jer se emituje naivan, prizeman pokušaj izbegavanja teme".

Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenjuje da poslednji događaji oko identiteta Branislava Puhala i otvaranje objekta u Topčideru samo za državne medije, šalju čudne poruke i domaćoj i međunarodnoj javnosti. "Sve te poruke imaju jedno zajedničko, a to je da pokazju da vojska toliko skriva tajni da se onda događa da najviši organi vojske pružaju totalno protivrečne podatke", kaže Nataša Kandić

Nataša Kandić ocenjuje da se može zaključiti da u vojsci postoji kontrola ne samo nad informacijama već kontrola koja onemogućava da se bilo šta utvrdi ukoliko se pojave indicije da je učinjeno krivično delo.

Veza: Puhalo-Topčider

Informaciju o tome da li u Vojsci Srbije i Crne Gore postoji aktivno vojno lice pod imenom Branislav Puhalo, tražilo je i sedam nevladinih organizacija. Među njima je i Helsinški odbor za ljudska prava, čiji predsednik Sonja Biserko za B92 kaže da se direktno stiče utisak da je vojska povezana sa zaštitom haških optuženika:

"Vojska se dosta kompromitovala. Postoje ipak, situacije kada sama Vojska i državni organi moraju izaći u susret nekim pritiscima. Uostalom, to pokazuje i ova činjenica da je i ova Vlada morala da isporuči generala Lazarevića. Čak i ova Vlada, čiji je predsednik od samog početka postojanja Haškog tribunala, uvek bio izričito protiv, biće prinuđena na saradnju i na ispunjavanje svih standarda i normi koje se nalaze pred Srbijom", rekla je Biserko.

U otvorenom pismu predsedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću, nevladine organizacije, između ostalog, tražile su i odgovor na pitanje da li otvaranje objekta u Topčideru za državne medije ima veze s pogibijom vojnika.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, smatra da ovakvo "otvaranje" objekta Karaš za javnost, i to u trenutku kada ni članovi Nezavisne komisije za ispitivanje ubistva u kasarni Topčider tu ne mogu da uđu, ima samo jedan cilj: "Nažalost, mislim da je ministar odbrane odlučio da pokaže Karaš na jedan vrlo nespretan i neuviđavan način, u trenutku kada je trebalo samo njemu za ličnu promociju. Niko ne može, na osnovu posete strogo kontrolisanih novinara, da proceni da li je zaista postojala mogućnost da se tu krije neko od haških optuženika, ili ne. Upravo mislim da može da se postigne samo kontraefekat prema inostranstvu. Tolikim insistiranjem na tome da nije moguće da se Mladić, ili neko drugi, tu nalazio, zapravo se privlači nepotrebna pažnja na nešto što je deo svakodnevice, deo imovine svake vojske."

Podsetimo, lavinu oko gardijske brigade i kapeta Puhala pokrenuo je bivši šef biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Popović, koji je nedavno u emisiji "Insajder", optužio Vojsku SCG da je čuvala haškog optuženika Ratka Mladića. "Šef bezbednosti Gardijske brigade na Topčideru je potpukovnik Branislav Puhalo, član Drinske grupe vojske Republike Srpske, lični telohranitelj Mladića poslednjih desetak godina, znači njegov Senta. On je šef bezbednosti Gardijske brigade ili Topčidera, pa vi zaključite sami gde može da bude general Mladić", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.