Izvor: B92, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji većina za usvajanje Povelje u parlamentu Crne Gore

Beograd -- Narodna stranka i Srpska narodna stranka su na sastanku u ponedeljak potvrdile da neće glasati za Zakon o sprovođenju Povelje, iako je, prema rečima predsednika Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića, dogovorom članica koalicije "Zajedno za promene" predviđeno da ta kolicija o važnim pitanjima, kakva su Ustavna povelja i Zakon o njenom sprovođenju, ima jedinstven stav. Kako za Radio B92 iz Podgorice javlja Srđan Janković, Bulatović je posle sastanka koalicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partnera rekao da su pokušali da nađu temeljne osnove za jedinstveno glasanje, ali da nisu uspeli. "Svi su ostali na svojim stanovištima, nisu nas ubedili u to da postoje razlozi da ne bude glasano za Povelju i Zakon", rekao je on. Za SNP je bio prioritet da izborna volja građana Crne Gore bude oličena i u saveznom parlamentu i da Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija ne mogu da opozovu poslanike koalicije "Zajedno za promene", u čemu su i uspeli. Pitanje imovine zajednice i Vojske Jugoslavije nije za njih rešeno na adekvatan način, što je za SNS i NS uslov za prihvatanje Zakona o sprovođenju Povelje, rekao je Bulatović. SNP će narednih dana pokušati da obezbedi jedinstveno glasanje koalicije "Zajedno za promene", jer su Povelja i Zakon celina, ali ukoliko narodnjaci i SNS ostanu pri svom stavu, to ne bi trebalo da utiče na odnose u koaliciji, rekao je Bulatović. "Za mene je trenutno najvažnije da birači 'Zajedno za promene', koji očekuju jedinstven stav Koalicije, dobiju jedinstven stav Koalicije. Ako tog stava nema, onda birači moraju znati u čemu su razlike", kaže Bulatović.

Lider NS Dragan Šoć potvrdio je da ta stranka neće glasati za Zakon o sprovođenju Povelje. Pored protivljenja NS i SNS, za Povelju i Zakon o njenom sprovođenju neće glasati ni SDP, a ni Liberalni savez i predstavnici albanskih stranka. Ipak, izglasavanje Povelje u crnogorskom parlamentu obezbeđeno je glasovima DPS i SNP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.