Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik Bundestaga: Blokada pregovora nije rešenje, očekujem otvaranje poglavlja u junu

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu Josip Juratović očekuje da će se pitanje hrvatske blokade otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije rešiti u razgovorima između dve zemlje i izrazio uverenje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena tokom juna.

- „Mislim da je Hrvatska s pravom istakla par tema koje nisu rešene i koje bi trebalo rešiti u svakom slučaju. Međutim, pristup blokiranja pretpristupnih pregovora nije pravi put. Nadam se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će u razgovorima između Hrvatske i Srbije, koje u tome najviše snose odgovornost, biti postignut dogovor i svest da je otvaranje poglavlja bitno za obe strane“ - kazao je on novinarima u Beogradu.

Juratović je dodao da je i u interesu EU da se što pre reši ovaj problem, te naglasio da je veoma važno, a to se videlo na primeru spora Slovenije i Hrvatske, kada je jedan pogranični konflikt prenaglašen, bilateralna pitanja reše unapred.

- „Smatram da se takva pitanja moraju rešavati bilateralno i nadam se da će sve biti u redu u vezi spora Hrvatske i Srbije, te obe srane shvatiti ozbiljnost i taj nesporazum brzo biti rešen“ - poručio je nemački poslanik hrvatskog porekla.

On je naglasio da se ovaj problem ne tiče samo Nemačke, pa da samo ona treba da utiče na Hrvatsku i Srbiju, već je to pitanje za EU, a Nemačka je samo članica.

- „U interesu je EU, a tako i Nemačke da se razgovara sa obe strane, sa ciljem brzog rešenja nesporazuma, i konačno dođe do otvaranja poglavlja 23 i 24 koja su ključna, i koja će biti dosta teška i dugotrajna. Važno je da nadvlada jedna ozbiljnost u procesu, u kojem EU mora da igra ulogu - kazao je Juratović.

Upitan da li će poglavlja biti moguće otvoriti još idućeg meseca on je kazao da u EU ne vole da govore o rokovima, posebno vezano za zapadni Balkan, ali da se nada da će do rešenja doći još u junu.

Juratović je ocenio da su obe strane blizu rešenja, i naglasio da se tu ne radi o ustupcima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.