Srbi, rasvetlite prošlost pa onda u EU

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi, rasvetlite prošlost pa onda u EU"

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Josip Juratović smatra da se zarad bolje budućnosti Srbi moraju suočiti sa prošlošču, čime će ujedno i odati poštovanje žrtvama.

Govoreći o putu Srbije ka EU, on je kazao da su poglavlja 23 i 24 ključna u pristupnim pregovorima sa EU i da je važno da se ona što pre otvore, jer EU nije samo zajednica ekonomskih interesa već pre svega evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vrednosti, koja se zasniva na temeljima ljudskih prava.

Juratović je u Beogradu na tribini "Suočavanje sa prošlošću - otvarnje dosijea i ilustracije (iskustvo Nemačke)", rekao da je bitno da se u regionu jugoistočne Evrope na putu u EU gradi svest na temeljima ljudskih prava. - Kroz ekonomske interese se stvara socijalna sigurnost, ali se zna da ekonomija i društveni elementi mogu funkcionisati samo ako se uzimaju u obzir demokratski principi - poručio je Juratović.

On je ocenio da su poglavlja 23 i 24 bitna jer se bave ljudskim pravima, slobodama i pravosuđem, dodajući da su ona teška i da se ne radi samo o usklađivanju zakonodavstva, već treba uzeti u obzir da je na ovom podneblju puno grešaka i zla pravljeno od strane ideoloških režima.

Juratović je podvukao da je bitno da se gradi svest pravde i da budućnosti nema ako se ne rasvetli prošlost, istakavši da se uvek neko pojavi ko pokušava da vuče unazad argumentima prošlosti, zbog čega je bitno suočiti se s prošlosću, a ujedno i odati poštovanje žrtvama. - Samo smo onda verodostojni prema budućnosti. Ponašanjem prema ljudima prošlosti određujemo ponašanje u budućnosti - rekao je Juratović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Poslanik Bundestaga: Blokada pregovora nije rešenje, očekujem otvaranje poglavlja u junu

Izvor: Blic, 30.Maj.2016

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu Josip Juratović očekuje da će se pitanje hrvatske blokade otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije rešiti u razgovorima između dve zemlje i izrazio uverenje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena tokom juna...- „Mislim da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.