Poslanički klub manjina protiv privatizacije medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanički klub manjina protiv privatizacije medija

BEOGRAD -

Poslanička grupa manjina saopštila je danas da se protivi konceptu nacrta strategije sistema javnog informisanja prema kome bi svi mediji trebalo da budu privatizovani, osim ustanova javnih radiodifuznih servisa Srbije i Vojvodine.

Predsednik te poslaničke grupe Balint Pastor (Savez vojvođanskih Mađara) rekao je na konferenciji za novinare u republičkom parlamentu da medijska strategija mora sadržati mogućnost da lokalne i regionalne medije osnivaju saveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalnih manjina, odnosno lokalnih samouprava.

“Ne postoji nijedan evropski propis ili standard koji bi obavezao države da se povuku iz vlasništva u medijima”, rekao je Pastor.

U prilog tome Pastor je naveo da su dosadašnja iskustva privatizacije lokalnih i regionalnih medija, posebno onih koji program emituju i na jezicima nacionalnih manjina, izuzetno negativna i da ne postoji nijedan primer uspešne privatizacije.

On smatra da je “na delu” ponovni pokušaj zloupotrebe evropskih integracija, čemu se parlamentarci iz poslaničke grupe manjina, kako je naveo, najodlučnije protive.

Pastor je pozvao i poslanike drugih stranaka da sutra do 13 sati potpisima podrže zahteve te poslaničke grupe, kada će ih, najavio je, poslati premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, ministru kulture, informisanja i informacionog društva Predragu Markoviću, kao i radnoj grupi koja radi na izradi nacrta medijske strategije.

U zaključcima Poslaničke grupe manjina, pored ostalog, stoji da bi "nasilna privatizacija" medija čija su osnivačka prava preneta na savete nacionalnih manjina, a koji funkcionišu u formi privrednih društava ili ustanova, predstavljao "nezamisliv presedan".

Takođe, za poslanike te grupe nedostatak nacrta te strategije predstavlja i što nije definisana nedvosmislena obaveza RTS da uspostavi uredništva za programe na jezicima nacionalnih zajednica koji žive na području Srbije, a izvan Vojvodine.

Poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka Esad Džudžević kazao je da bi medijska strategija trebalo da se dopuni obavezom da se područja radiodifuznih oblasti redefinišu i utvrde na način koji bi poštovao multietnički i multikulturalni sastav.

Poslaničku grupu manjina u Skupštini Srbije čine četiri poslanika SVM, zatim dva predstavnika Bošnjaka (Džudžević i Bajram Omeragić iz Socijalno-liberalne partije Sandžaka), kao i predstavnik Albanaca Riza Halimi iz Partije za demokratsko delovanje.

"Nadam se da će biti razumevanja da se naše primedbe prihvate", rekao je Halimi, dodajući da na RTS trenutno ne postoji "nijedan minut programa na albanskom jeziku" i da je signal te medijske kuće veoma slab u opštinama na jugu Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor: Manjine su protiv privatizacije svih medija

Izvor: Blic, 13.Jul.2011

Poslanička grupa manjina protivi se osnovnom konceptu Nacrta medijske strategije, da se svi mediji privatizuju, izuzev javnih servisa Srbije i Vojvodine, izjavio je šef te poslaničke grupe Balint Pasto i ocenio "da je na delu ponovni pokušaj zloupotrebe evropskih integracija" jer ni jedan takav propis...

Nastavak na Blic...

POSLANIČKI KLUB MANJINA PROTIV PRIVATIZACIJE MEDIJA

Izvor: Kurir, 13.Jul.2011

BEOGRAD - Poslanička grupa manjina saopštila je danas da se protivi konceptu nacrta strategije sistema javnog informisanja prema kome bi svi mediji trebalo da budu privatizovani, osim ustanova javnih radiodifuznih servisa Srbije i Vojvodine...Predsednik te poslaničke grupe Balint Pastor (Savez vojvođanskih...

Nastavak na Kurir...

Poslanički klub manjina protiv privatizacije medija

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2011, 07:11

BEOGRAD - Poslanička grupa manjina saopštila je da se protivi konceptu nacrta strategije sistema javnog informisanja prema kome bi svi mediji trebalo da budu privatizovani, osim ustanova javnih radiodifuznih servisa Srbije i Vojvodine...Predsednik te poslaničke grupe Balint Pastor (Savez vojvođanskih...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.