Pastor: Manjine su protiv privatizacije svih medija

Izvor: Blic, 13.Jul.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Manjine su protiv privatizacije svih medija

Poslanička grupa manjina protivi se osnovnom konceptu Nacrta medijske strategije, da se svi mediji privatizuju, izuzev javnih servisa Srbije i Vojvodine, izjavio je šef te poslaničke grupe Balint Pasto i ocenio "da je na delu ponovni pokušaj zloupotrebe evropskih integracija" jer ni jedan takav propis i standard ne postoje u EU.

Pastor je, na konferenciji za novinare, u Skupštini Srbije, rekao da se ta Poslanička grupa zalaže za rešenje prema kojem bi i lokalne samouprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nacionalni saveti nacionalnih manjina bili u mogućnosti da i ubuduće budu

osnivači medija.

On je istakao da ne postoji ni jedan propis Evropske unije koji bi obavezao države članice EU ili države koje žele da postanu članice EU da privatizuju svoje medije.

"Smatramo da je na delu ponovni pokušaj zloupotrebe evropskih integracija i ponovo se Radna grupa poziva na nepostojeća rešenja i nepostojeću praksu i standarde EU. Tome se najodlučnije protivimo kao predstavnici stranaka koje se zalažu za što skoriji ulazak Srbije u EU", rekao je Pastor.

On smatra da bi trebalo da se sačuvaju rešenja koja sada postoje i koja su garantovana Ustavom i Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

"Protekli period je pokazao da nije bilo ni jednog slučaja uspešne privatizacije medija koji je emitovao program i na jezicima nacionalnih manjina i zbog toga se borimo za naša stečena prava, kao i za prava lokalnih samouprava", rekao

je Pastor.

Pastor je rekao da će ove zaključke sutra proslediti Radnoj grupi koja je izradila Nacrt medijske strategije, premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, resornom ministru Predragu Markoviću i pozvao sve poslanika da se pridruže inicijativi Poslaničke grupe manjina i do sutra u 13 časova potpišu njihove zaključke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.