Poslanici traže budžet i vlasništvo nad imovinom

Izvor: Blic, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici traže budžet i vlasništvo nad imovinom

Poslanici Skupštine Srbije će po svemu sudeći i dalje uživati u velikim platama, ali neće dobiti pravo na privilegovanu penziju, kao što su to tražili pre tri godine, ako je suditi po nacrtu zakona o Skupštini koji bi trebalo da u parlamentarnu proceduru uđe u julu.

Iako je stari predlog zakona o Skupštini poslužio kao osnova za novi nacrt, poslanici neće imati pravo na niz privilegija koje je taj tekst predviđao - pravo na nagrade za jubileje, otpremnine prilikom odlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u penziju, naknade za obrazovanje...

Najvažnija odredba novog predloga jeste pokušaj da se Skupština Srbije učini nezavisnom od Vlade predlogom da ima svoj poseban budžet.

Parlament raspolaže novcem

To znači da će Administrativni odbor, kao i do sada, odlučivati o platama poslanika i službenika Skupštine, ali i da će parlament moći da raspolaže sredstvima koja su mu dodeljena bez dozvole Vlade. Novina je i to što će raspolaganje parama kontrolisati državna revizorska institucija.

Pored toga, predlogom zakona je predviđeno i da Skupština postane vlasnik obe zgrade - u Ulici kralja Milana i zgrade na Trgu Nikole Pašića. Međutim, ova odredba još nije sasvim definitivna jer se traži način kako da se uskladi sa Ustavom Srbije koji u članu 87 predviđa da imovinom raspolaže država.

Šta predviđa stari predlog zakona

U oktobru 2004. godine više od 200 poslanika Skupštine Srbije podržalo je predlog Administrativnog odbora koji je poslanicima sem službenih putovanja, davao i nagrade povodom jubileja, otpremnine povodom odlaska u penziju, privilegovani odlazak u penziju, pa i plaćanje „troškova za obrazovanje". Tadašnji predlog predviđao je mogućnost da poslaničke plate dosegnu iznos i do 190.000 dinara, a penzije oko 50.000 dinara.

Prema starom predlogu, poslanik je mogao da stekne pravo na penziju ako je napunio 50 godina i 20 godina radnog staža, ali je posle ponuđeno kompromisno rešenje 55 godina starosti i 25 godina radnog staža.

DSS: bez privilegija za poslanike

Treba znati da su istovremeno za građane Srbije važila pravila da u penziju žene idu sa 58 godina, a muškarci sa pet godina više. Kritike javnosti učinile su ipak svoje, pa je tadašnji predsednik Administrativnog odbora Tomislav Nikolić povukao zakon iz procedure.

Danas na novom - starom predlogu zakona radi radna grupa sastavljena od predstavnika parlamentarnih stranaka na čijem čelu je Radojko Obradović, poslanik DSS i potpredsednik Skupštine Srbije.

- Stav Demokratske stranke Srbije je sada jasan i poslanici neće imati ni mrvu više privilegija od onih koje sada imaju - tvrdi za „Blic" Obradović.

Poslaničke plate do 130.000 dinara

Poslanici su od 2000. godine u više navrata sebi povećavali plate. Prvi put u martu 2002. godine, kada su sa 14.000 dinara osnovnu platu podigli na 17.500. Plate su podignute zatim u decembru 2004. godine, kako bi se uskladile sa platama poslanika u Skupštini bivše državne zajednice SCG, a poslednji put Administrativni odbor povećao je plate u februaru 2005. godine, kada je odlučeno da osnovna plata iznosi 75.000 dinara, a da uz poslanički paušal od 35.000 i dnevnice, naraste i do 130.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.