Poslanici o izboru predsednika sudova i sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izboru predsednika sudova i sudija

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas razmatranje predloga odluka o izboru predsednika sudova i sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Predloženo je da se izabere 35 predsednika sudova i 22 sudije.

Na današnjoj sednici razmatra se i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca Avramu Antonijeviću u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu zbog penzionisanja.

Poslanici su prethodno duže od sat vremena utvrđivali dnevni red. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković je izjavio da pojedini opozicioni lideri iz Saveza za Srbiju prete predsedniku SNS Aleksandru Vučiću i rukovodstvu te stranke i pitao republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac "da li ima nameru ikada da se oglasi i preduzme odgovarajuće mere ne bi li se sprečile ovakve pojave".

On je, za skupštinskom govornicom, rekao da je lider pokreta Dveri Boško Obradović pretio Vučiću, da je Marko Bastać "obećao šamarčinu" Goranu Vesiću, dok je "lažni sindikalac Željko Vasiljević obećao šamarčinu Vladimiru Orliću".

"Zaista smatram da jednom mora da se stane na put ovom ludilu. Daleko od toga da se iko iz SNS uplaši od ovih tragikomičnih likova, ali se mora poslati poruka da je Srbija pristojna i uređena zemlja u kojoj pretnje fizičkim nasiljem ne mogu biti tolerisane", rekao je on.

Marković je rekao i da je danas 295 dan kako poslanici dela opozicije ne dolaze na svoj posao, za koji uredno primaju platu.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ocenila je da se Vlada Srbije direktno, protivustavno i protivzakonito umešala u rad Republičke izborne komisije (RIK), jer je donela odluku o organizaciji i sprovođenju obuke za rad u biračkom odboru i taj akt dostavila RIK da potpiše.

"Vi planirate da izdajete neke sertifikate biračkim odborima, da biste imali na lageru članove biračkih odbora kad ih budete davali Miši Vaciću, Zavetnicima i ostalima za koje planirate da im prikupite potpise", rekla je Radeta.

Ona je dodala da je to moglo da se vidi u Medveđi gde su naprednjaci prikupljali potpise Miši Vaciću i davali mu podatke o tome ko su korisnici socijalne pomoći.

Ona je rekla da Vlada u obuku potencijalnih članova biračkih odbora "hoće u potpunosti da uvuče nevladine organizacije, odnosno daje ovlašćenja da mogu da obučavaju članove biračkih odbora".

Radeta je rekla da su te nevladine organizacije "Sonja Biserko, Anasonović, ona što organizuje Mirditu, Sorošev Milan Antonijević".

"To su nevladine organizacije koje vam je nametnuo Mekalister i vi se onda ponašate kao da je država Srbija lice kojem je oduzeta poslovna sposobnost, pa nam sad treba neko ko će u naše ime da sprovodi izborni proces", istakla je Radeta.

Prema njenim rečima, proevropska vlast pokušava da se dodvori proevropskoj opoziciji, da ih natera da ne bojkotuju izbore, a radi sve da se lista onih koji će bojkotovati izbore proširi, jer je ovo što radi najgrublje moguće kršenje demokratije.

Poslanik poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović ocenio je da je način privođenja Aleksandra Obradovića iz Valjeva, zbog navodnog odavanja poslovnih tajni u "Krušiku", bio u najmanju ruku neprimeren.

On je pitao nadležne u Ministarstvu pravde da li je u Obradovićevom slučaju trebalo da bude izrečena mera gotovo jednomesečnog zadržavanja u pritvoru i naveo da se ovako drastična mera primenjuje samo u "krajnje ekstremnim slučajevima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TAKSISTI, RIK I "OBIJANJE O GLAVU" U Skupštini Srbije počela nova sednica, a poslanici su "propitivali" predstavnike vlasti

Izvor: Blic, 22.Okt.2019

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas novu sednicu na čijem su dnevnom redu predlozi odluka o izboru predsednika sudova, o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.