');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

TAKSISTI, RIK I "OBIJANJE O GLAVU" U Skupštini Srbije počela nova sednica, a poslanici su "propitivali" predstavnike vlasti

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas novu sednicu na čijem su dnevnom redu predlozi odluka o izboru predsednika sudova, o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

skupstina izlaganje vucic 09 foto g srdanov Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
skupstina izlaganje vucic 09 foto g srdanov

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja upućenim članovima vlade, predsedniku Republike i republičkom javnom tužiocu, a interesovalo ih je zašto država daje subvencije taksistima, zbog čega se angažuju nevladine organizacije da, kako je rekla poslanica SRS Vjerica Radeta, "rade posao RIK-a", kao i o okolnostima hapšenja Aleksandra Obradovića u Krušiku.

Radeta je ocenila da se Vlada Srbije umešala u rad RIK-a, ukazujući na odluku da se obukom potencijalnih članova biračkih odbora bave nevladine organizacije.

- “Ko su te nevladine organizacije? Sonja Biserko, Anasonović, ona što organizuje Mirditu, Sorošev Milan Antonijević…? - pitala je Radeta, koja smatra da je to pokušaj proevropske vlasti da privoli proevropsku opoziciju da ne bojkotuje izbore.

Kako je navela, "ovo što radi (Dejvid) Mekalister, preko (Milana) Antonijevića, biće razlog da vam posle prolećnih izbora kažu da su vam izbori neregularni", uz poruku vlastima da će im se to "obiti o glavu".

Poslanica SRS je rekla i da se Antonijević pre neki dan pohvalio da je ponosan što je bio u "Jukomu" u vreme kada je pisan zakon "koji je omogućio vladi Vojislava Košutnice da “iz srpskih zatvora pusti 1.300 Šiptara, među kojima je bio i Kurti"”.

Poslanik SMS Vladimir Đurić zatražio je od predsednika Republike Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog da pojasne najavu subvencionisanja taksista.

- “Predsednik Republike je najavio da će država finansirati sa po 5. 000 evra nabavku taksi vozila. Trebaju nam pojašnjenja da vidimo kojim taksistima, da li svima ili onima koji su protestovali? U Beogradu imate 6.000 taksista, to je subvencija od 30 miliona evra iz budžeta - rekao je Đurić i upitao zašto se finansira baš taj vid prevoza.

On je pitao ministra finansija da li namerava da povuče najavljenu uredbu kojom će bliže regulisati paušalce, s obzirom da je predviđen test samostalnosti, protiv kojeg se IT zajednica buni, jer predviđa dodatnih 10 odsto fiskalnog opterećenja za IT zajednicu, pri čemu, kako kaže, kriterijumi nisu regulisani čak ni u fundamentalnim pitanjima.

Poslanik Pokreta za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović zatražio je odgovor od MUP-a i Ministarstva pravde informacije o okolnostima pod kojima je priveden Aleksandar Obradović iz Valjeva zbog navodnih odavanja poslovnih tajni u korporaciji "Krušik".

Vukadinović je pitao i da se razjasni ono što govori Obradović da je "“Krušiku"” navodno najpre data, pa oduzeta dozvola da direktno izvozi mine, a kasnije je data jednom privatnom preduzeću, koje se bavi posredovanjem u izvozu vojne opreme.

Opozicioni poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić i poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić najavili su konferencije za medije.