Izvor: Blic, 12.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posebna komisija za ispitivanje svih zloupotreba vlasti

Posebna komisija za ispitivanje svih zloupotreba vlasti

BEOGRAD - Program demokratske vlade Srbije, čiji je mandatar Zoran Đinđić, predstavlja centralni deo kampanje DOS koja je počela 11. decembra. 'Blic' u celini objavljuje Program.

Osnovni zadaci:

I - Stvaranje pravne države kroz parlamentarnu demokratiju i novo ustavno uređenje Srbije.

II - Obnavljanje privrede.

III - Plan suzbijanja siromaštva i zaštite socijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ugroženog stanovništva.

IV- Decentralizacija vlasti. Uspostavljanje reda u Srbiji

Deset godina u Srbiji ne funkcionišu institucije. Pogažena su prava i obesmišljene slobode građana. Manjina je na osnovu privilegija i monopola prisvojila imovinu većine. Sve što se ticalo vlasti i novca, nalazilo se izvan kontrole javnosti. Srbijom se upravljalo daleko ispod nivoa njenih mogućnosti.

Naša odlučna namera je da kroz vladavinu prava i zakona uspostavimo red u Srbiji i izgradimo dinamičnu ekonomiju.

Cilj nam je da obezbedimo:

- parlamentarnu demokratiju sposobnu da obezbedi podršku sveta

- odgovornu i kontrolisanu vlast

- efikasne i legitimne institucije

- stabilan privredni ambijent i međunarodno integrisanu ekonomiju

- kvalitetan menadžment u državnoj upravi, privredi i nacionalnim institucijama

Samo na ovaj način Srbija će postati zemlja zdravih investicija, čime će se ostvariti naš osnovni ekonomski cilj u prvoj godini vlade: povećanje životnog standarda građana kroz rast proizvodnje i zaposlenosti stanovništva, koja će proisteći iz novootvorenih radnih mesta. Ispunjenjem ovog prioriteta, mi ćemo ostvariti privredni razvoj i time istovremeno steći neophodnu snagu za zaštitu najugroženijih slojeva društva, koje ćemo podržati specijalnim programima.

Prvi korak na putu ka ovom cilju jeste beskompromisno utvrđivanje postojećeg stanja, kako u pogledu onog čime zemlja raspolaže, tako i u pogledu naših dugova i obaveza. Ova evidencija će podrazumevati ispitivanje svih poslovnih transakcija iz proteklih deset godina, i po potrebi, njihovu reviziju.

Demokratska vlada na jasan i efikasan način mora staviti u funkciju oporavka i napretka sve ono čime kao zemlja raspolažemo, pri čemu će vlada kreirati imidž Srbije kao zemlje kvalifikovane radne snage, koja je osposobljena za upravljanje modernim tehnologijama, zasnovanim na znanju i inovacijama poslednje tehnološke generacije.

Uvereni smo da ćemo dobrom organizacijom i disciplinom u pridržavanju osnovnih ciljeva ubrzo ostvariti prve uspehe. Jer naša unutrašnja snaga i objedinjeni pojedinačni potencijali, uz brzinu reakcije na probleme, angažovanje stručnijih ljudi, suzbijanje korupcije, štednju tamo gde je to umesno, plansko korišćenje prirodnih resursa, čine realnu snagu promene i pokriće za neskriveni optimizam vlade.

Prema tome, demokratska vlada će težište svoje delatnosti staviti na uspostavljanje reda i pripremanje Srbije za izazove i šanse 21. veka. Jasno smo opredeljeni za unapređivanje naše organizacije i naših institucija, odnosno sprovođenje unutrašnjih promena koje će biti dodatno ubrzane povratkom zemlje u sve relevantne međunarodne političko-finansijske institucije.

Kao svoje strateško opredelenje demokratska vlada ističe prilagođavanje Srbije standardu uspešnih društava, koje najkasnije 2010. godine mora biti dovršeno prijemom naše zemlje za ravnopravnog člana Evropske unije. Prioritetni zadaci vlade

Zadatak demokratske vlade na putu ka uspostavljanju poverenja građana u institucije i ujedno uslov njihovog legitimiteta i stabilnosti biće - odlučno suzbijanje korupcije i zloupotreba. Za to je neophodno sprovesti:

a) reformu pravosudnih organa

b) reformu krivičnog zakonodavstva

c) reformu službi javne bezbednosti

d) reformu službi državne bezbednosti

e) uspostavljanje privremenih specijalnih organa za suzbijanje korupcije i zloupotreba u javnim službama (carina, privredni kriminal, finansijska policija, kriminalistička policija)

f) uspostavljanje komiteta za nadzor, kao organa javne kontrole nad službama državne uprave i javnih službi

g) uspostavljenje instituta ombudsmana

h) reforma državne uprave

Vlada se obavezuje da će osnovati Komisiju za ispitivanje svih zloupotreba vlasti, koja će profesionalno sankcionisati svaki slučaj zloupotrebe, bez obzira da li je počinjen pre ili posle 5. oktobra 2000. Vlada će paralelno utvrditi i po potrebi sprovesti reviziju finansijskih transakcija, odnosno vlasničke transformacije sprovedene u uslovima hiperinflacije, sankcija i blokade, uz utvrđivanje jednokratnog, poreza na ekstra-dobit ostvarenu u tom periodu.

Velika obaveza demokratske vlade biće utvrđivanje zatečenog stanja međusobnih prava i obaveza, odnosno definisanje procesa izmirenja:

a) dugova vlade prema građanima

b) dugova preduzeća prema vladi

c) međusobnog dugovanja banaka i preduzeća

Demokratska vlada će pokrenuti proces rešavanja problema nacionalizovane imovine, kroz postupak njenog vraćanja legalnim vlasnicima ili kroz obezbeđivanje mehanizama za ostvarenje adekvatnog obeštećenja, u slučajevima u kojima nije moguće sprovesti denacionalizaciju.

Demokratska vlada vidi organizovanu multikompenzaciju kao jedan od načina poravnanja dugova i potraživanja.

Faze dinamičnog privrednog razvoja:

Demokratska vlada želi da izgradi svoj odnos prema privredi, kroz uvažavanje principa minimalnog privrednog opterećanja i maksimalne državne podrške, pri čemu kao faze dinamičnog privrednog razvoja ističe:

1) Sprovođenje srednjoročnog ekonomskog programa za uključenje Srbije u savremene tokove transfera znanja i tehnologije:

a) pronalaženje najboljih grana nove ekonomije

b) izrada programa brzog uključivanja Srbije u te grane

c) privlačenje naših kadrova i značajnih svetskih firmi za pokretanje poslova

2) Reforma poreskog sistema:

a) promena poreskog zakonodavstva u smislu bitnog smanjenja poreskih stopa, pojednostavljivanja poreskog sistema i poboljšanja naplate poreskih obaveza

b) reforma poreskih organa i njihovo osposobljavanje za primenu novog poreskog sistema

c) uvođenje moderne tehnologije za kontrolu poreskog postupka

3) Unapređenje menadžmenta:

a) unapređenje menadžmenta u preduzećima

b) unapređenje menadžmenta u institucijama koje servisiraju privredu

4) Privlačenje investicija:

a) za obnovu i izgradnju infrastrukture

b) za podstrek izvoznoj privredi

c) za programe zapošljavanja

d) za uravnoteženi regionalni razvoj

5) Privatizacija:

a) promena Zakona o privatizaciji

b) utvrđivanje prioriteta za privatizaciju

c) servis za pomoć preduzećima prilikom privatizacije

Plan suzbijanja siromaštva i zaštite socijalno ugroženog stanovništva

Demokratska vlada smatra da se cena reformi ne sme ispostaviti najsiromašnijim slojevima stanovništva. S toga će vlada posebnu pažnju posvetiti specijalnim programima socijalne pomoći, programima prekvalifikacije radne snage, programima velikih investicija, koje će prouzrokovati otvaranje velikog broja novih radnih mesta. Vlada će urednim finansiranjem obezbediti besplatno obrazovanje, potpuno zdravstveno osiguranje, zagarantovani dečiji dodatak, zbrinjavanje izbeglica i prognanika, redovnu invalidninu i penziono osiguranje. Decentralizacija vlasti

Demokratska vlada će koncept decentralizacije vlasti realizovati kroz predlog novog Zakona o lokalnoj samoupravi, koji će organima lokalne samouprave omogućiti finansijske slobode, prenos dela nadležnosti u privredi, oblastima školstva, zdravstva, bezbednosti i kulture.

Tokom prve godine mandata, nova vlada se obavezuje da će utvrditi postupak za vraćanje istinske autonomije organima i organizacijama u Vojvodini. Rešavanje problema Kosova i Metohije vlada će započeti kroz specijalni program za Kosovo i Metohiju, koji podrazumeva pomoć srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, stvaranje uslova za povratak proteranih Srba, kao i program podrške za povratnike. (Nastavlja se)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.