Portugal za rešenje prihvatljivo za sve

Izvor: Blic, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugal za rešenje prihvatljivo za sve

Portugal, kao predsedavajući Evropske unije od 1. jula, zalagaće se za rešenje statusa Kosova koje će biti prihvatljivo za sve, izjavio je danas u Briselu portugalski državni sekretar Mario Lobo Antuneš.

Lobo Antuneš je predstavio program portugalskog predsedništva EU i upozorio da bi bilo "katastrofalno" po EU ako bi oko pitanja Kosova nastala podela i neke članice EU "podržale rešenje A, a druge se opredelile za opciju B".

U Lisabonu se strahuje da bi zbog rastuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zategnutosti na Balkanu, insistiranja Vašingtona da Kosovo brzo dobije nezavisnost i pretnje Rusije da će staviti veto u Savetu bezbednosti UN u slučaju nametanja rešenja, na Kosovu moglo doći do "najgoreg mogućeg scenarija", a to je nasilje, intervencija međunarodnih snaga, humanitarna kriza, talas izbeglica.

"A ono što smo uvek govorili, i tako ćemo delovati i kao predsedavajući EU, jeste da želimo rešenje koje će u potpunosti odražavati stav međunarodne zajednice i da se nađe prihvatljivo rešenje za sve", istakao je Antuneš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.