Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš: Kosovo izazov koji ugrožava bezbednosnu situaciju

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Zdravko Ponoš, izjavio je danas da je način na koji se rešava status Kosova, koji ne uvažava u odgovarajućoj meri poziciju i stavove Srbije i međunarodno pravo, izazov koji ugrožava bezbednosnu situaciju u regionu.



"Postoje i drugi izazovi u vezi sa činjenicom da se radi o rubnom regionu Evrope, a uskoro, nadam se i rubnom regionu EU", rekao je Ponoš "Večernjim novostima".

On je ukazao na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podudarnost stavova načelnika generalštabova balkanskih zemalja o Kosmetu na konferenciji 7. i 8. jula u Antaliji - da je "situacija pod kontrolom, ali vrlo osetljiva i da može da eskalira".

Potvrdivši da postoje "različita politička viđenja oko odluke u vezi sa takozvanim bezbednosnim snagama Kosova", Ponoš je ukazao da "pojedine međunarodne organizacije i zemlje ne treba da vuku političke poteze koji mogu dodatno da uslože situaciju na terenu".

On je istakao da je zauzet i "jedinstven stav da zemlje regiona ne percipiraju jedna drugu kao vojnu pretnju" i da je potvrđena saradnja "u oblasti obuke, obrazovanja i zajedničkih vežbi".

"Posebna pažnja posvećena je asimetričnim pretnjama, kakve postoje u Evropi i svetu i saradnji u toj oblasti kroz razmenu informacija i koordinaciju, pre svega u borbi protiv prirodnih i tehnoloških katastrofa", kazao je Ponoš.

On je naveo da "postoji opšta saglasnost o vojnoj saradnji koja je, uz ekonomsku i političku, od izuzetnog znača za region" i da "pripadnost NATO-u nije u tom smislu značajna, koliko je značajno unapređenje saradnje u regionu, uključujući i vojnu saradnju".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.