Pomoć VBA delegaciji Srbije u SE

Izvor: B92, 28.Dec.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć VBA delegaciji Srbije u SE

Beograd, Priština -- Vojno-bezbednosna agencija dostaviće Skupštini sve informacije o trgovini organima na Kosovu, kako bi pomogla delegaciji Srbije u raspravi u Savetu Evrope.

Delegacija Srbije prisustvovaće zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojoj će se krajem januara raspravljati o izveštaju Dika Martija.

Priština, sa svoje strane, pozvala je prijateljske zemlje da lobiraju za Kosovo jer je Martijev izveštaj negativno uticao na priznavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njihove nezavisnosti.

Na parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, na čijem dnevnom redu je izveštaj Dika Martija o trgovini organima, srpski poslanici otići će dobro pripremljeni.

Osim svojih političkih stavova, u Strazburu će moći da iznose i podatke koje će im dostaviti Vojno-bezbednosna agencija.

Direktor Agencije Svetko Kovač kaže da se od 1999. do danas kontinuirano radi na prikupljanju podataka.

"Nije se počelo 2010. godine sa radom, počelo se i pre. Ali, opet kažem, jedna je stvar da imate saznanja o nečemu, a druga je stvar da imate dokaze o tome", rekao je Kovač na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost.

"Prikupiti kvalitetne dokaze za ovaj konkretni slučaj nije lako. Vi možete imati izjavu oštećenog, ali to nije dovoljan dokaz za sud da je izvršen zločin, a pogotovo ne za to ko je izvršio zločin", objasnio je on.

Tužilaštvo za ratne zločine očekuje da će posle usvajanja izveštaja u Savetu Evrope sve relevantne institucije, a pre svih vlasti Albanije i Euleks, koordinisano raditi kako bi slučaj bio istražen do kraja.

Ipak, u policiji ne veruju da će se to uskoro i desiti.

"Od tog izveštaja, od momenta kad bude usvojen pa do eventualnog pokretanja krivičnog postupka, dug je put. Dosta je potrebno rada na prikupljanju dokaza i svedoka”, rekao je ministar policije Ivica Dačić.

"Ovo nije nova priča, o njoj se govorilo još ranije. Srbija je preduzimala radnje, ali očigledno je da nije postojala saradnja međunarodnih organa na Kosovu”, kazao je on.

Očekivanja prištinskih vlasti

Očekivanja prištinskih vlasti su drugačija. Oni od prijateljskih zemalja očekuju zajednički nastup na daljim priznavanjima Kosova.

"Izveštaj Dika Martija je negativno uticao na percepciju drugih zemalja o Kosovu, a time i na aspekt priznavanja. Mi očekujemo nakon ovog izveštaja, angažovanje Ministarstva spoljnih poslova Albanije, ali i drugih prijateljskih zemalja da lobiraju za Kosovo za veći broj priznanja nezavisnosti”, navela je zamenica ministra spoljnih poslova Kosova Vljora Čitaku.

Prištinska "Koha ditore" prenosi da međunarodni eksperti Haškog tribunala i Ujedinjenih nacija 2004. nisu mogli u svojoj istrazi da dokažu da su u Žutoj kući zaista vađeni organi.

"Koha ditore" tvrdi da ispitivanja u tom objektu nisu dala konačne dokaze da je krvarenje u toj kući bilo rezultat krivičnih dela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.