Marti uticao na nepriznavanje Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti uticao na nepriznavanje Kosova

Zamenica ministra spoljnih poslova vlade u Prištini Vljora Čitaku izjavila je da je "izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija negativno uticao na percepciju drugih zemalja o Kosou", a time i na aspekt priznavanja Kosova."

Čitaku je na konferenciji za novinare u Prištini kazala da nakon izveštaja u kojem se govori u odgovornosti prištinskog premijera Hašima Tačija u trgovini ljudskim organima nestalih kosmetskih Srba, očekuje angažovanje Ministarstva spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Albanije, ali I drugih prijateljskih zemalja da "lobiraju za Kosovo za veći broj priznanja nezavisnosti."

Zamenica ministra, pošto je Skender Hiseni podneo ostavku kad i svi ministri Demokratskog saveza Kosova, kazala je da je 2010. godina bila uspešna sa aspekta angažovanja MIP-a.

Kao uspeh Čitaku je navela odluku Međunarodnog suda pravde kojom je,kako tvrdi, legalizovano jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a potom i usvajanje Rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Čitaku je navela da MIP u 2011. godini očekuju mnogi izazovi, među kojim i "osnaživanje subjektiviteta Kosova na međunarodnoj sceni".

Nezavisno Kosovo je tokom ove godine priznalo osam država, odnosno 72 od jednostrano proglašene nezavisnosti u februaru 2008. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Pomoć VBA delegaciji Srbije u SE

Izvor: B92, 28.Dec.2010

Beograd, Priština -- Vojno-bezbednosna agencija dostaviće Skupštini sve informacije o trgovini organima na Kosovu, kako bi pomogla delegaciji Srbije u raspravi u Savetu Evrope...Delegacija Srbije prisustvovaće zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojoj će se krajem januara raspravljati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.