Položaj i uloga javnih tužilaca

Izvor: B92, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Položaj i uloga javnih tužilaca"

Ko stvarno postavlja tužioce...

Novi Sad, Beograd -- Pravnik Momčilo Grubač ocenio da su javni tužioci "u rukama izvršne vlasti", a da ih skupština samo formalno bira.

"Skupština samo formalno bira javne tužioce jer njih predlaže vlada, dok su zamenici tužilaca u boljoj poziciji, njih bira Visoki savet pravosuđa i oni posle tri godine probnog rada ostaju za stalno na tom mestu, za razliku od tužilaca, čiji se reizbor vrši svakih šest godina", precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Grubač, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

On je na okruglom stolu "Položaj i uloga javnih tužilaca", u organizaciji Centra za mir i razvoj demokratije, upozorio da je nezavisnost tužilaca samo deklarativna jer vlada posle šest godina uvek može da "vrši čistku".

"Nepodobni tužioci nemaju šanse da prođu reizbor. Međutim, ako se donošenje novog Zakona o tužilaštvima ozbiljno i dobro pripremi, mislim da ima šanse da se sadašnji loš položaj tužilaca popravi", naglasio je Grubač.

Zamenik javnog tužioca Jasmina Kiurski je rekla da je na novou Republičkog javnog tužilaštva formirana radna grupa koja će se baviti izradom radnog nacrta teksta novog zakona.

"Ključan problem je položaj, a ne uloga tužilaca. Tužilaštvo ne treba da bude potpuno nezavisno, kao sudovi, ali mora da bude samostalno, a država mora da obezbedi nesmetane uslove za rad tužilaca, upravo onako kako stoji i u preporukama Saveta Evrope", kaže ona.

Okruglom stolu o položaju tužilaca prisustvovali su predstavnici tužilaštava iz Beograda i Srbije.

Sindikat pravosuđa pisao Koštunici

Sindikat pravosuđa Srbije ukazao je danas premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da odugovlačenje u formiranju nove Vlade može imati ozbiljne posledice na isplatu zarada zaposlenih u pravosudnim organima.

U pismu koje je sindikat uputio Koštunici, navodi se da su zaposleni u pravosuđu zabrinuti zbog odugovlačenja u formiranju nove Vlade i zbog toga kako će se isplaćivati plate zaposlenima, podsećajući da Uredba o privremenom finansiranju važi do 31. marta ove godine.

Sindikat je zatražio od Koštunice da mesto premijera ustupi nekome ko se neće "samo deklarativno" zalagati za vladavinu prava i jačanje pravosudnog sistema ili da bude energičan u formiranju nove Vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.