Politički neodgovorna ostavka

Izvor: B92, 31.Mar.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politički neodgovorna ostavka"

Beograd -- Posle ostavke Vesne Pešić na mesto predsednice Političkog saveta LDP-a, Čedomir Jovanović ocenio da je taj potez politički neodgovoran.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović javno je kritikovao Vesnu Pešić nakon što je ona podnela ostavku na funkciju u stranci zbog njegove izjave o "afričkim kanibalima".

Vesna Pešić je, kako je ranije navela, tako reagovala zbog neslaganja sa Jovanovićevom spornom izjavom smatrajući da je on trebalo odmah da se izvini. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da je Vesna Pešić, ukoliko je nezadovoljna politikom te stranke u parlamentu, ostavku trebalo da podnese na mesto poslanika, a ne predsednice Političkog saveta i ocenio da je to politički neodgovorno.

"Ne doživljam to kao lični sukob, ali mislim da ne grešim kada kažem da su mnogi u stranci povređeni tom vrstom neodgovornosti. Neko ko može da nam bude roditelj treba u onome što radimo da traži korist za društvo, a ne izgovore za sopstvene postupke", rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

On je kazao da mu je žao što je do te ostavke došlo i da je LDP podržavao Pešićevu u svakom trenutku i kada se sa njom nije slagao.

"Naša neslaganja su dublja od onoga, po meni, neargumentovanog i neprihvatljivog obrazloženja i mislim da svako raščišćavanje odnosa doprinosi kvalitetu koji je neophodan kako bi stranka mogla normalno da radi", rekao je lider LDP-a i dodao da taj kvalitet ima svoju cenu.

Jovanović je ponovio da je njegova izjava o afričkim državama i narodima pogrešno protumačena i da mu je žao ukoliko se zbog toga neko osetio povređenim, kao i da smatra da nije pogrešio što je kritikovao ćutanje srpske diplomatije o dešavanjima u Libiji.

Čedomir Jovanović se juče nakon sastanka sa ambasadorima ambasadori Alžira, Gvineje i Palestine u parlamentu izvinio zbog svoje izjave, a danas je novinarima u Skupštini Srbije otkrio i da postoje i druge nesuglasice između njega i poslanice Pešić.

Vesna Pešić je za B92 rekla da ne zna ništa o ovoj kritici i da se na nju ne obazire. Ona je ostavku na funkciju u LDP-u podnela još 23. marta, odmah nakon sporne izjave navodeći da joj je osim "afričkih kanibala" sporna i tvrdnja koju je tada takođe izneo Čedomir Jovanović o "Obaminim klovnovima".

Minsitar spoljnih poslova Vuk Jeremić je u intervjuu za "Politiku" predložio je da se zbog ovog slučaja pokrene debata o rasizmu i ekstremizmu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.