Izvor: B92, 06.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušaj ućutkivanja Lukića

Beograd -- Institut za izveštavanje o ratu i miru navodi da je Milan Lukić odavao informacije o kretanju Karadžića.

Neuspeli pokušaj hapšenja Milana Lukića u Višegradu prošlog meseca, koji je pohvaljen kao prvi ozbiljni pokušaj policije Republike Srpske da uhapsi jednog od haških optuženika, bio je, zapravo, pokušaj da se Lukić ućutka, zbog otkrivanja informacija o kretanju Radovana Karadžića, navodi se u izveštaju Instituta za izveštavanje o ratu i miru. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Šef kancelarije tog Instituta u Sarajevu, i vođa tima koji je istraživao slučaj Milana Lukića, Nerma Jelačić, za B92 kaže da je Lukić bio uključen u grupu ljudi koja je skrivala Karadžića, ali da su se njih dvojica u januaru ove godine sukobili, i to oko posla sa švercom droge preko granice BIH i SCG, u koji je, kako tvrdi, umešana i policija Republike Srpske: "Ono što smo mi saznali je da je MUP RS došao do pogrešnih informacija da će Milan Lukić da opet sretne istražitelje Haškog tribunala, da im da konkretne dokaze o umešanosti MUP-a RS u dilovanju drogom, kao i informacije o tome gde se nalazi Radovan Karadžić. Po našim saznanjima, MUP RS je to saznao tokom prisluškivanja nekih razgovora, ali su pogrešno razumeli informaciju - kada neko kaže idem u Milanovu kuću', pomislili su da je to kuća u Višegradu. Očigledno je zbog scene sa ubistvom Novice Lukića da je MUP ušao s namerom da ubije Milana."

Institut se, u ovom izveštaju, poziva na izvore iz vrha policije Republike Srpske, ali i Haškog tribunala, koji tvrde da on, u ovom trenutku, pregovara sa tim sudom. Nerma Jelačić za B92 kaže da Milan Lukić uglavnom boravi u Obrenovcu i u Crnoj Gori, kao i da je ovde, do skoro, uživao delimičnu zaštitu od bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti, Sretena Lukića, sa kojim je i u rodbinskim vezama: "Oni se vrlo lako kreću između dve države, između SCG i BiH, tako da se Milan Lukić već deset godina, otkako je izdata poternica za njim, kreće nesmetano između međunarodnih i međuentitetskih granica. To ukazuje na problem da granice ne funkcionišu kako treba."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.