Pojačava se diplomatski pritisak na Beograd

Izvor: Politika, 08.Feb.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačava se diplomatski pritisak na Beograd

U Berlinu nema preteranog optimizma da će Srbija ispuniti sve što se od nje traži, naročito zbog suprotstavljenih stavova o upotrebi Rezolucije 1244 prilikom regionalnog predstavljanja Prištine

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine nema još nagoveštaja, a pritisak na Beograd se pojačava gotovo svakodnevnim izjavama neimenovanih evropskih zvaničnika iz Brisela. Oni preko medija poručuju da na sastanku Saveta ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU 27. februara Srbija neće dobiti status kandidata ukoliko Beograd već tokom naredne nedelje ne postigne dogovor sa Prištinom o regionalnom predstavljanju Kosova.

Kako „Politika” saznaje u nemačkim diplomatskim krugovima i dalje preovladava čvrst stav u vezi sa ispunjenjem uslova za dobijanje kandidature i nema preteranog optimizma da će Srbija ispuniti sve što se od nje traži, naročito zbog suprotstavljenih stavova o upotrebi Rezolucije 1244 prilikom regionalnog predstavljanja Prištine.

Kako se saznaje, nemačke diplomate i dalje insistiraju da Srbija odustane od toga da se u fusnoti pominje Rezolucija 1244, a ponudili su i pozivanje na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kako se nezvanično saznaje Berlinu smetnju kandidaturi predstavljaju i barikade na administrativnoj granici iz pravca centralne Srbije prema Kosovu i Metohiji.

Uz sve to, prištinski dnevni list „Zeri” juče je objavio „podsećanje” nemačke ambasade u Prištini da Berlin nije promenio stav i da „nelegalne strukture na severu Kosova treba da budu raspuštene” kako bi Srbija dobila status kandidata.

„Naš stav se nije promenio. Naravno da glavna odluka ne zavisi samo od nas, već od svih članica EU. Naglasili smo uslov da nelegalne strukture na severu treba da budu raspuštene, tako da ne treba zaboraviti da je naglasak na nelegalnim strukturama”, saopštila je nemačka ambasada.

Za razliku od Nemaca francuske diplomate se ne udubljuju toliko u detalje odnosa između Beograda i Prištine i smatraju da, uprkos svemu, ovog puta kandidatura Srbiji neće izmaći.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović juče nije hteo da komentariše različite varijante predstavljanja Prištine koje se pojavljuju u medijima, a susret sa posrednikom EU Robertom Kuperom u Beču za „Politiku” je nazvao „redovnim konsultacijama radi pronalaženja rešenja”.

Stefanović je potvrdio da postoji nekoliko opcija i da je u svakoj od njih sadržana Rezolucija 1244, a demantovao je navode prištinskog lista „Koha ditore” da je Beogradu ovih dana „skrenuta pažnja da ne čeka poslednji trenutak za odluku”.

„Apsolutno ne čekamo poslednji trenutak za rešenje, već naprotiv sve vreme stalnim angažovanjem i novim predlozima radimo u pravcu rešavanja problema. Mi smo spremni da u svakom trenutku odemo u Brisel. Naravno, potrebno je da pre toga imamo jasnu sliku rešenja”, rekao je on.

Neimenovani diplomata EU koga citira prištinski list kaže da u Briselu nisu naročito optimistični povodom ustupaka beogradskog pregovaračkog tima. „Beograd je nekoliko puta izrazio stav da ne želi da odustane od Rezolucije 1244 i zaista ne možemo očekivati da nakon tih izjava Beograd odustane. Zato treba da pokušamo da pronađemo drugo rešenje, kojim bi bili poštovani stavovi Beograda ali i da iznesemo probleme Prištine”, rekao je ovaj diplomata.

Mediji ovih dana spekulišu da se na stolu našla ponuda sa upotrebom dvosložne fusnote: da uz Kosovo piše „Rezolucija 1244” i „Prema mišljenju Međunarodnog suda pravde”.

„Politikini” diplomatski izvori iz EU „priznaju” da je ucenjivački kapacitet mnogo veći u odnosu na Srbiju nego u odnosu na Kosovo „jer Prištinu nemaju bog zna čime da ucene”.

Pritisak zemalja EU na Prištinu trenutno se jedino ogleda u tome što nemački i francuski ambasadori na Kosovu preko medija ubeđuju albansku javnost da je sasvim u redu da na tabli prištinskih zvaničnika piše samo „Kosovo”, a ne i „republika Kosovo”, kako zahteva „Samoopredeljenje” smatrajući da bi sve drugo bilo izdaja.

Nazivajući ovakve zahteve „političkim dečijim obdaništem” nemački ambasador u Prištini Ernest Rajhl, kao i njegov francuski kolega Žan Fransoa Fitu, ovih dana podsećaju da i njihove delegacije sede iza natpisa „Nemačka” i „Francuska” i da im to nimalo ne smeta.

Biljana Mitrinović

----------------------------------------------

Sporne dve barikade u međuzoni

U međuzoni koja iz pravca Raške vodi ka Leposaviću na 200 metara od prelaza Donje Jarinje simbolično su postavljena „dva drveta”, dok su u međuzoni koja vodi iz pravca Ribarića ka Brnjaku na put nasuti šljunak i zemlja. Srbi sa kojima smo razgovarali, a koji žele da ostanu anonimni, naglašavaju da su barikade postavljene u vakuum prostoru, tačnije „ni na čijoj zemlji”, u jednom momentu pripadnici žandarmerije „rasturili teškom mehanizacijom”:

„Možemo svakog momenta da uklonimo to granje koje je na putu ka Raškoj, ili šut koji se nalazi na putu ka Ribariću, ali ne želimo da prolazimo tim deonicama sve dok se ne reši pitanje dva administrativna prelaza, tačnije dok sa administrativnih punktova ne odu albanski carinici”, objašnjava za „Politiku” jedan izvor sa severa KiM koji nije želeo da mu se ime pojavi u novinama.

B. R.

----------------------------------------------

Kocijančić: Nadamo se uskoro sledećoj rundi dijaloga

„Savet ministara i Evropski savet jasno su rekli šta žele da vide. Mi se nadamo, da ćemo imati sledeću rundu dijaloga u ovom mesecu”, ovo je odgovor Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koju je novinar „Politike” pitao da li Srbija gubi svaku šansu za pozitivnu odluku o kandidaturi krajem ovog meseca, odnosno početkom marta, ukoliko do kraja sledeće nedelje ne bude postignut dogovor oko regionalnog predstavljanja Kosova.

Na pitanje da li bi dogovor oko regionalnog predstavljanja garantovao Srbiji status kandidata, Kocijančićeva je rekla da će savet o kandidaturi Srbije razgovarati krajem meseca i da je na njemu da donese odluku.

Podsetimo, u ovdašnjoj javnosti ranije je preneto da će, uoči zasedanja Saveta ministara za opšte poslove, 27. februara, Ketrin Ešton izvestiti ministre o onome što bude učinjeno u dijalogu Beograda i Prištine.

B. Č.

objavljeno: 09.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.