Podrška Rusije samo takvom prisustvu na Kosovu kakvo podrži i Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Rusije samo takvom prisustvu na Kosovu kakvo podrži i Beograd

MOSKVA - Rusija je spremna da u Savetu bezbednosti UN podrži rešenje o produžetku aktivnosti međunarodnog prisustva na Kosovu, koje bi imalo podršku i Prištine i Beograda, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, ponovivši da je i dalje aktuelan ruski predlog o obnavljanju pregovora Beograda i Prištine o statusu pokrajine.

Lavrov je juče u telefonskom razgovoru pozvao Bana da u svojim aktivnostima ostane na čvrstoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnovi odluka Saveta bezbednosti UN, da se ne udaljava od principa i odredbi koje su utvrđene u Rezolucijom 1244, i da nastavi kontakte sa svim zainteresovanim stranama pri traženju uzajamno prihvatljivog izlaza iz stvorene situacije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova. "Ministar Lavrov potvrdio je u vezi sa tim spremnost Rusije da podrži u Savetu bezbednosti takvo rešenje o produžetku aktivnosti međunarodnog prisustva na Kosovu, koje bi imale podršku kako Prištine, tako i Beograda".

Šef ruske diplomatije je ukazao Banu da je neophodno čvrsto se pridržavati principa UN u organizovanju mirovnih aktivnosti, uključujući najvažniji - dobijanje saglasnosti svih zainteresovanih strana za format međunarodnog prisustva, saopštilo je Ministarstvo.

Lavrov je potvrdio "principijelnu poziciju Rusije u korist rigoroznog poštovanja temeljnih normi međunarodnog prava od strane svih", istaknuto je u saopštenju zvanične Moskve, u kojem se dodaje da je "u punoj meri očuvana aktuelnost i ranije u SB UN unetog predloga Rusije o obnavljanju pregovora strana o statusu Kosova".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.