Podrška Malija potvrdjuje nezavisnost i hrabrost

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Malija potvrdjuje nezavisnost i hrabrost

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je Maliju, koji nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i ocenio da takav principijelni stav u današnjem svetu potvrdjuje nezavisnost i hrabrost te zemlje.

"Nije danas lako u svetu podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Za to treba biti nezavisan, principijelan i hrabar, a Mali to jeste", izjavio je Jeremić na zajedničkoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za novinare s ministrom spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Malija Moktarom Uanom.

"Kao i Srbija, i Mali je otporan na pritiske i zbog toga Mali može da računa na našu podršku u medjunarodnim organizacijama, baš kao što i mi možemo da računamo na podršku Malija", poručio je Jeremić.

Uan je izjavio da je Mali u svojoj spoljnoj politici beskompromisno privržen principu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

"To je ključni princip naše spoljne politike. To je šuštinski princip kojim je uredjeno medjunarodno pravo", rekao je Uan i precizirao da pre svega misli na Povelju Ujedinjenih nacija i Povelju Afričke unije.

Podsećajući da Srbija i Mali imaju dugu istoriju prijateljstva, medjunarodne podrške i razumevanja i da će sledeće godine obeležiti 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, dvojica ministara su izjavila da se takva tradicija nastavlja i danas.

Uan je izrazio zahvalnost Srbiji zbog njenog doprinosa ekonomskom i industrijskom razvoju Malija i kazao da su mnogi lekari, profesori i inženjeri iz njegove zemlje studirali u Srbiji i da je Srbija od početka pružala tehničku pomoć razvoju industrije te zapadnoafričke države.

"Naše dve zemlje imaju zajednička dostignuća i na nama je da na temelju tih dostignuća gradimo budućnost", rekao je on.

Jeremić i Uan su saopštili da su razgovarali o jačanju saradnje u oblasti ekonomije, bezbednosti, odbrane i kulture i najavili da će "vrlo uskoro" tehnička ekspertska grupa iz Srbije obići Mali kako bi procenila uslove i definisala oblasti saradnje.

Uan je, medju oblastima u kojima bi saradnja trebalo da bude intenzivirana, posebno istakao poljoprivredu pošto bi Maliju, kako je primetio, koristila znanja srpskih eksperata, kao i farmaceutsku industriju.

Šef diplomatije Malije treba u Beogradu da se sastane i s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, predsednicom skupštine Slavicom Djukić-Dejanović, zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i visokim funkcionerima vojske i odbrane.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.