Izvor: B92, 30.Dec.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za ispunjavanje preporuka EK

Beograd -- Vlada usvojila Akcioni plan za ispunjavanje preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o napretku za 2010, radi ubrzanja sticanja statusa kandidata.

Planom je vlada zadužila državne organe da sprovedu mere navedene u tom dokumentu.

Mere sadržane u Akcionom planu jesu preporuke koje se odnose na 10 indikativnih oblasti važnih za sticanje statusa kandidata, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije.

Navedeno je da će kancelarija, na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnovu priloga ministarstva, Vladi dostavljati redovne izveštaje o ispunjavanju Akcinog plana, i to u martu, junu i septembru 2011. godine.

Akcioni plan usvojen je na jučerašnjoj sednici, a oblasti su: saradnja sa Haškim tribunalom, regionalna saradnja, povraćaj imovine i sigurnost imovinskih prava, praćenje obaveza koje proizlaze iz liberalizacije viznog režima, nastavak borbe protiv korupcije, pitanje vlasništva poslanika nad mandatima.

Među oblastima su i funkcionisanje regulatornih tela, sprečavanje diskriminacije i, naročito, položaj romske manjine, reforma pravosuđa, ekonomske reforme (restrukturiranje, nezaposlenost, slučajevi poništavanje ugovora o privatizaciji, privatizacija državnih preduzeća, preveliko administriranje koje utiče na poslovno okruženje, politika konkurencije, infrastrukturna uska grla).

Vlada se obavezala na ispunjavanje preporuka koje se odnose na funkcionisanje izvršne vlasti. Preporuke iz domena rada dve ostale grane vlasti, zakonodavne i sudske, kao i one koje se odnose na nezavisna i regulatorna tela, date su na kraju tabele, ali samo kao sistematizovan pregled, koji bi nadležnim institucijama trebalo da olakša unapređivanje stanja, na kome i inače, od objavljivanja Izveštaja, posvećeno rade, navedeno je u saopštenju.

Akcioni plan može se pronaći na internet stranici Vlade Srbije www.srbija.gov.rs .

URS: Pružiti kvalitetne odgovore na upitnik

Ujedinjeni regioni Srbije su pozdravili odluku Vlade Srbije o usvajanju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o napretku za 2010.

"URS podržava namere Vlade i Kancelarije za Evropske integracije da se usvajanjem tog dokumenta i njegovom doslednom realizacijom pruže kvalitetni odgovori na Upitnik Evropske komisije", piše u saopštenju URS-a.

Dodaje se da kao jedna od ključnih preporuka u dokumentu stoji i donošenje Zakona o javnoj imovini Vojvodine i Zakona o povraćaju državne imovine na opštinskom nivou.

"URS se zalaže da se ovi zakoni što pre donesu kako bi se vratila imovina lokalnim samoupravama i Vojvodini što je jedan od uslova za brži razvoj regiona i opština", piše u saopštenju.

URS je podsetio da je u svom Nacrtu platforme za decentralizaciju i regionalizaciju kao jedan od preduslova za suštinsku decentralizaciju Srbije naveo i neizostavno vraćanje imovine lokalnom i regionalnom nivou vlasti.

"Samo prenosom ovlašćenja, odgovornosti i imovine na lokalni nivo vlasti možemo ostvariti suštinsku i sveobuhvatnu decentralizaciju Srbije", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.