Izvor: B92, 01.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan Mihaela Štajnera za Kosovsku Mitrovicu

Kosovska Mitrovica -- Šef UNMIK-a Mihael Štajner izneo je u utorak plan za Kosovsku Mitrovicu u sedam tačaka, koji predviđa veće učešća Srba u lokalnoj vlasti, decentralizaciju i ekonomska ulaganja, pod uslovom da mitrovački Srbi izađu na opštinske izbore, prihvate formiranje zajedničkih opštinskih organa i kosovsku policiju. Štajner je u obraćanju stanovnicima severne Kosovske Mitrovice preko lokalne srpske televizije "Most" rekao da je cilj ovog plana da od Mitrovice napravi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbedan grad za sve građane.

"Mi moramo da omogućimo povratak onima koji žele da se vrate svojim domovima na čitavom Kosovu", rekao je Štajner i nastavio: "Ja imam plan: kako od Mitrovice napraviti normalan evropski grad. Siguran grad. Grad u kojem administracija funkcioniše i koji ima ekonomsku perspektivu. Moj je plan da poverenje i pouzdanje zamene strah. Ovaj plan ima sedam tačaka:

Prva tačka: Bez najezde. Ljudima koji žive na severu dajem svoje čvrste garancije da neće biti najezde sa juga. Ja ne verujem da može doći do najezde. Ali mi bismo je svakako sprečili. Policija UNMIK-a i KFOR nadziraće most.

Druga tačka: Redovno obavljanje policijskih poslova.Srbi iz severnog dela Mitrovice su počeli da se uključuju u Kosovsku policijsku službu. Oni će da obezbede dvadesetčetvoročasovno obavljanje policijskih poslova pre isteka ove godine. Njima će se na proleće pridružiti veliki broj srpskih polaznika koji su završili policijsku školu. To će biti vaša policija. Oni će se boriti protiv uličnog kriminala. Oni će se baviti problemima u saobraćaju. Oni će uvesti red u severnu Mitrovicu.

Treća tačka: Zajedničko upravljanje.Potreban nam je nov početak za upravljanje čitavom Mitrovicom. Za ostvarenje tog novog početka, razumno bi bilo da se važne odluke zajednički donose u opštini. Potrebno je da se obezbedimo od prostog nadglasavanja od većine. Isto tako, manjina nebi trebalo da bude u poziciji da može sve da blokira. Da bi se to postiglo, predlažem koalicioni dogovor posle izbora, pod mojim pokroviteljstvom, između srpskih i albanskih političkih partija u Opštinskoj skupštini. Taj bi dogovor osigurao da, bez obzira na veličinu, sve zajednice imaju uticaja na opštinskom nivou.

Četvrta tačka: Decentralizacija. O zajedničkim interesima treba da bude odlučivano zajednički na opštinskom nivou. Ali konkretnim interesima može da se odlučuje na lokalnom nivou, u opštinskoj podjedinici. Te podjedinice će imati lokalno veće, administrativne organe i budžet. One će moći da odlučuju o pitanjima od lokalnog značaja: pijacama, javnim prostorima, kulturi i sportu, kao i o upravljanju školama i domovima zdravlja. Kao i svugde u Evropi, želja je približiti vladu ljudima. Time se decentralizacija odnosi na čitavo Kosovo, a ne samo na Mitrovicu. Redosled mora da bude: prvo učestvovanje na izborima, onda decentralizacija. Nije moguće sprovesti decentralizaciju bez priznavanja opštinskog centra. Demokratija ne funkcioniše tako. Ne možete biti probirljivi. Ali, ako budete učestvovali, ja ću na sebe da preuzmem pokretanje procesa decentralizacije odmah nakon izbora.

Peta tačka: Brz ekonomski napredak. Spreman sam da premestim značajan deo Administracije UNMIK-a u severnu Mitrovicu. Sedište Kosovske povereničke agencije bi bilo ovde. Smeštanje Agencije u Mitrovicu imalo bi brz ekonomski uticaj na grad. To bi povećalo broj radnih mesta, kao i potražnju za stanovima i uslugama. Kosovska poverenička agencija je jedna od najvažnijih institucija za ekonomsku budućnost Kosova. To ujedno znači da bezbednosna situacija mora biti odgovarajuća. Stoga smeštanje Agencije u Mitrovicu bi odaslalo izuzetno važnu poruku investitorima da je došlo vreme da se investira.

Šesta tačka: Donatorska konferencija za Mitrovicu. Donatorima trebaju legitimni partneri i uslovi trebaju da budu zadovoljeni kako bi investicije došle. Nakon uspešnih izbora, ja sam spreman da organizujem konferenciju donatora i potencijalnih investitora specijalno za Mitrovicu.

I time dolazim do sedme i poslednje tačke: Učestvovanje na izborima. Budimo otvoreni: perspektiva koju sam izneo ima za preduslov učestvovanje u politici. Bez učestvovanja u opštini ne može doći do decentralizacije. Bez legitimnih institucija neće biti investicija. Novac neće pristizati u sivu zonu. Neučestvovanjem na ovim izborima, srpska zajednica će samu sebe isključiti iz političkog života za sledeće četri godine", rekao je Štajner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.