Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petersen neće sprečiti izbor Čekua

Priština, Brisel, Beograd -- Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio je da neće sprečiti izbor Agima Čekua za budućeg premijera Kosova.

Jesen-Petersen je, u izjavi za Glas Amerike, rekao da Čeku "ima mnogo pozitivnih strana i tokom vremena srpski zvaničnici mogu da promene stav o njemu". Vlada Srbije je u petak zatrazila od šefa UNMIK-a da, na osnovu ovlascenja koja ima po Rezoluciji 1244, spreči izbor Čekua za premijera Kosova, pošto je protiv njega u Srbiji podignuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optuznica za ratni zlocin tokom i nakon sukoba na Kosovu.

Prilikom sličnog zahteva vlade Srbije krajem 2004. godine da se spreči izbor Ramuša Haradinaja za kosovskog premijera, Jesen-Petersen je izjavio da je pravo institucija Kosova, koje su izabrane na demokratskim izborima da biraju nosioce najviših funkcija.

Petković: U vladu možda posle razgovora

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković kaže da će tek kada vidi plan i program mandatara Agima Čekua, odlučiti da li će učestvovati u radu nove vlade, ili ne. Petković za B92 kaže da na njegovu odluku ne utiču rekacije zvaničnog Beograda, koji je, od UNMIKa, zatražio da spreči izbor Čekua, pošto je protiv njega u Srbiji podignuta optuznica za ratni zločin tokom i posle sukoba na Kosovu: "Ništa se na Kosovu ne dešava tako krupno bez saglasnosti međunarodne zajednice, što znači da Tadić i Koštunica samo prave marketing, za široke narodne mase i za biračko telo u Srbiji. Oni ovde nemaju nikakvog uticaja. Agim Čeku će najverovatnije biti izabran u četvrtak za premijera, a da li ću ja ostati u vladi ili ne videću kad budem razgovarao s njim, kakvo je njegovo viđenje".

Ivanović: Za sada bez kontakta

Nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović kaže da budući kosovski premijer Agim Čeku do sada nije stupio u kontakt ni sa kim sa liste o eventualnom učešću u novoj vladi.

Ivanović za B92 kaže da su šanse za učešće predstavnika Srba u vladi Agima Čekua male, ako se ne raščisti pitanje krivičnih prijava protiv njega: "Učešće u vladi u ovom trenutku nije baš naš prioritet. Za nas je mnogo važnije, u ovom trenutku, da vidimo šta ćemo uraditi uopšte, kako ćemo se postaviti uopšte. Naša pozicija u mnogome zavisi od toga kako će zvanični Beograd da se postavi. Ne mislim da je ovo dobro kako se sad Beograd postavlja, jer zapravo smanjuje svoj manevarski prostor. Mislim da to nije u interesu Beograda. Pre ili kasnije se može ispostaviti da će sa tim čovekom sedeti i pregovarati, a možda i potpisati sporazum".

EU: Ključna stvar je ekonomija

Za Kosovo kao "jedinstven slučaj" će kroz kroz pregovore i kompromis, morati da se nadje i "jedinstveno rešenje" statusa, stav je visokih diplomatskih zvaničnika Evropske unije.

Zvaničnici su, medjutim, istakli da je ekonomski održiv razvoj Kosova ključna stvar, temelj za svako rešenje statusa, jer je cilj stabilnost i uključivanje celog Zapadnog Balkana u strukture EU. Zato, kako su naglasili, ni u Kontakt grupi pitanje stolice Kosova u UN, ni kosovske vojske, nije uopšte pomenuto kao prioritet, ali se smatra da će se toga svakako u pregovorima dotaći albanska i srpska strana.

Diplomate u EU su rekli da bi bilo kakvo prelazno rešenje, recimo na 20 godina, samo odložilo pravnu stabilnost i odvratilo investitore i međunarodne finansijske organizacije od delovanja na Kosovu, bez čega nema obnove privrede i ekonomske održivosti pokrajine.

Funkcioneri u Briselu su podvukli da je decentralizacija Kosova apsolutno suštinsko pitanje za dalje pregovore o drugim bitnim rešenjima koja vode statusu. Zato je veoma povoljno ocenjena činjenica da je, iako stavovi albanske i srpske strane u celini ostaju suprotstavljeni, u prvim pregovorima u Beču 20. i 21. februara atmosfera bila "pozitivna i konstruktivna" i da bi zato u istom duhu trebalo da se pregovori nastave 17. marta.

"Jedinstven slučaj" Kosova je, objasnili su izvori u EU, posledica "jedinstvenih zbivanja" koji su do toga doveli. Tu se mora imati na umu i ono što je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, kao i to da većina činilaca u međunarodnoj zajednici ima drugačije stanovište.

Na pitanje da li bi bilo prihvatljivo da konačni status bude vid nezavisnosti ili neki drugi oblik samostalnosti, prihvatljiv za albansku stranu, ali da za Srbe i druge nealbanske manjine, isto kao i za Srbiju, budu zadovoljavajuće zajamčeni svi ključni politički, pravni, ekonomski i kulturni interesi i prava, uz otvorene granice i garantije države Srbije za zaštitu srpske zajednice, diplomatski funkcioneri u EU su odgovorili da "niko nije rekao da će rešenje biti nezavisnost".

Ali, podvukli su, i ako to ne bude nezavisnost, apsolutno je nužno da se obezbede garantije za sve zajednice na Kosovu, jer je njihov položaj veoma nezadovoljavajući. Zato je neophodno da "sami Kosovari" i međunarodna zajednica obezbede takvu vrstu zaštite i prenošenja ovlašćenja.

Popović: Radna mesta

Šef Ekonomskog tima za Kosovo i jug Srbije Nenad Popović izjavio je za FoNet da je u ekonomskom delu, ali i za opstanak Srba na Kosovu "najvažnije stvaranje novih radnih mesta". Popović navodi da su nova radna mesta osnovni cilj strateškog planiranja dugoročnog razvoja. Po njegovim rečima, angažovanje na ekonomskim projektima na Kosovu i jugu Srbije treba da obezbedi održivost tih projekata, ali i fokusiranje na oblasti koje na duži rok imaju perspektivu: "Mislim da je razvoj malih i mikropreduzeća jedan od najboljih načina. To je najvažnije, da ljudi koji žele da ostanu imaju mogućnost da u okviru svojih porodičnih preduzeća da zarađuju svaki dan. Zato ću uvek ponavljati da je bezbednost osnovni preduslov kada govorimo o ekonomiji. Isto tako to je preduslov za bilo koje investicije koje očekujemo na Kosovu i Metohiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.