Pedagoški asistenti kao nova usluga u školama u Vrbasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedagoški asistenti kao nova usluga u školama u Vrbasu

U opštini Vrbas od 1. oktobra u osam osnovnih škola počeli su sa radom pedagoški asistenti čija je uloga da pruže podršku u savladavanju gradiva deci sa smetnjama u razvoju, ali i da nastavnicima olakšaju nastavni proces. Rukovodstvo Osnovne škole “Bratstvo-jedinstvo” iz Kucure je čak nekoliko godina ranije tražilo da se obezbedi usluga pedagoškog asistenta u školi, jer imaju četiri đaka koji školu pohađaju po izmenjenom, individualnom obrazovnom planu. U ovoj školi su sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radom sada počela dva asistenta.

Od kada je krenuo u prvi razred osnovne škole dvanaestogodišnjem Borisu Beserminjiju iz Kucure bila je potrebna dodatna pomoć na časovima. Nastavnici su se i do sada trudili da Boris održi kontinuitet u učenju sa svojim vršnjacima, a sada, u šestom razredu, konačno ima pedagoškog asistenta sa kojim već dva meseca prati nastavu. Zadovoljna je i majka Senada koja kaže da je napredak vidljiviji od kako Boris ima dodatnu stručnu pomoć u učenju.

“Mnogo je napredovaoi u učenju i u ponašanju, u svemu. Dobar je sada, zaista. Kakav je bio u prvom razredu, sad je dobar. Sad nemamo tolike brige sa njim,” kaže Borisova majka Senada.

Boris je kratko prokomentarisao da ima puno drugara i da se nada da će ih imati još više i da se nada da će ga nastavnici pohvaliti.

“Ne znam kakav sam bio u petom razredu... Ali mislim da sam bio dobar i u četvrtom i u petom. Žao mi je što je moja stara učiteljica otišla, ali imamo sada nove nastavnike."

Svrha pedagoškog asistenta je da deci sa smetnjama u razvoju pruži podršku u savladavanju gradiva kroz individualni i grupni rad, kaže asistentkinja koja radi sa Borisom, Tatjana Hornjak, i dodaje da se samim tim obezbeđuje kvalitetnija nastava i za drugu decu u odeljenju.

"Deca koja dobijaju uslugu pedagoškog asistenta mogu imati različite smetnje . U ovom slučaju, kada su smetnje u mentalnom razvoju i kada je potrebna podrška u učenju, mi smo se prvenstveno fokusirali na to da se obezbedi elementarna pismenost, ono što je možda propušteno u ranijim godinama ili što bi trebalo nadograditi. Tu su i elementarna znanja iz matematike, poznavanje sveta oko nas, ali sad na nekom višem nivou s obzirom da je u pitanju šesti razred," istakla je Tatjana Hornjak koja je po struci psiholog.

U opštini Vrbas u osam osnovnih škola trenutno radi 12 pedagoških asistenata koji su angažovani preko projekta Centra za razvoj zajedništva i javnog konkursa koju je lokalna samouprava raspisala uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže zamenica predsednika opštine Vrbas Miljana Štulić.

"Vodili smo računa o tome da sa liste nezaposlenih povučemo osobe sa visokim obrazovanjem, one sa završenim fakultetom iz oblasti psihologije, pedagogije ili razredne nastave. Na taj način smo i njima dali šansu da se prekvalifikuju i da budu angažovani i na drugim radnim mestima u prosveti, jer su to sve lica koja su završila obuku za pedagoškog ili ličnog asistenta," rekla je Miljana Štulić.

Pored psihologa i nastavnika, pedagoški asistent čini najvažniju kariku u inkluzivnom timu za realizovanje individualnih obrazovnih planova. U opštini Vrbas pedagoški asistenti biće angažovani do februara naredne godine, a zbog pozitivnih rezultata u prva dva meseca rada postoji inicijativa roditelja i nastavnika da se usluga pruža tokom čitave školske godine, a u opštini Vrbas se trenutno traže načini da se ovakav način brige o deci sa smetnjama u razvoju zadrži.

Početkom decembra u opštini Vrbas održana je i trodnevna obuka za lične pratioce deteta. Prolaskom kroz obuku, dvadesetak osoba steklo je zvanični sertifikat za pružanje ove vrste usluge iz oblasti socijalne zaštite koja podrazumeva dodatnu podršku deci sa smetnjama u razvoju koja redovno pohađaju osnovnu školu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.