Izvor: Danas, 11.Dec.2014, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Katastrofa ako Kinezi ne izgrade prugu

Beograd - Ukoliko se na predstojećem samitu Kine i država Centralne i Istočne Evrope, koji će se održati u Beogradu sledeće nedelje, ne postigne konačni dogovor i ne realizuje najavljena investicija Kine u revitalizaciju pruge Beograd - Budimpešta, to će za Srbiju biti katastrofa, jer alternativnih načina za finansiranje tog projekta praktično nema, ocenjuje za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine.

On je za naš list ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da alternativu za ovu investiciju ne vidi, kada je reč o mogućnostima da izvor finansiranja dođe iz EU.

„Ako ne bude kredita i aranžmana za revitalizaciju pruge Beograd - Budimpešta, ja ne vidim alternativni izvor iz kojeg bi se to moglo finansirati. Ako, ne daj bože, ovog aranžmana ne bude, mislim da će to biti katastrofa, jer ćemo jednostavno dodatno zaostajati i biti u nekom slepom crevu Evrope i ostatka sveta, a to bi bilo tragično. Alternativu za ovu kinesku investiciju, što se tiče EU, ne vidim“, ističe Pastor.

Prema planu, koji je prestavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, sledeće nedelje će u Beograd doputovati premijeri Rumunije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske, dok će Hrvatsku predstavljati ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić. U Srbiju će posle 28 godina doputovati i kineski premijer. Predstojeći samit biće treći u nizu ovih susreta koji se održavaju povodom planiranja realizacije deset milijardi kineskih investicija u ovaj deo Evrope. Uoči prethodna dva samita, u Varšavi i Bukureštu, mogla su se čuti upozorenja EU državama učesnicama da prilikom zaključivanja ekonomskih sporazuma sa Kinom ne prekrše regulatorne propise EU.

„Mora da se vodi računa o pravilima EU, to je nešto što je normalno i uobičajeno, a te rečenice upozorenja se verovatno izgovaraju zbog veličine aranžmana i strateških momenata u tim aranžmanima“, zaključuje Pastor.

Prema rečima Gorana Svilanovića, generalnog sekretara za regionalnu saradnju, ekonomsko stanje u Srbiji i u njenom okruženju je takvo da je potrebno boriti se da privučemo investicije, bez obzira na to da li dolaze iz zemlja članica EU, same EU, Kine, Rusije, Emirata...

„Ono što je važno, to je da postoji nacionalni program ekonomskih reformi i u okviru njega plan potrebnih infrastrukturnih investicija, i po mogućnosti da se pripreme projekti. E, ti projekti bi trebalo da budu u skladu sa EU standardima i da budu deo jedne celine koju mi zovemo „national economic reform program“ (NERP). Konkretno, to znači da ako se sa kineskim partnerima dogovara železni?ka pruga koja bi spojila Budimpeštu i Beograd, da onda ona bude po standardima u skladu sa ostalim našim prugama i da bude u skladu sa dogovorenim evropskim koridorima“, naglašava Svilanović za Danas.

U Briselu o koridorima

Goran Svilanović očekuje da bi se u martu mesecu u Briselu moglo ozbiljno razgovarati o prioritetima u vezi sa saobraćajnim koridorima u region kao delu evropskih koridora.

„Ako tu bude dogovora među zemljama, onda bi u nastavku berlinskog procesa, na samitu u Beču, 27. avgusta moglo da se razgovara i o načinu finansiranja. To bi onda označilo stvarni uspeh celog procesa. Istovremeno, svaki dogovor koji bi bio postignut sada u Beogradu, u saradnji sa kineskim partnerima, ako bi bio deo ove veće slike, verujem da bi i svi u region, ali i svi u EU, dočekali dobrodošlicom“, zaključuje Danasov sagovornik.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.