Pašalić: Od amandmana zavisi kakav će biti zakon o nestalim bebama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Od amandmana zavisi kakav će biti zakon o "nestalim bebama"

Predlog zakona o "nestalim bebama" koji je u skupštinskoj proceduri nije bio na konsultacijama kod zaštitnika građana i trebalo bi sačekati raspravu u pojedinostima i eventualne amandmane pa tek onda ocenjivati njegovu suštinu i kvalitet, rekao je za RTV zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je u emisiji Pravi ugao rekao da bi trebalo uvažiti mišljenje roditelja kojima se to desilo i da je rešenje o nekakvoj odšteti u iznosu od 10 hiljada evra po detetu uvredljivo i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je , po njegovom mišljenu roditeljima više stalo do toga da se sazna sudbina deteta i odgovornost onih koji su u tome učestvovali.

"Ovaj problem sa nestalim ili ukradenim bebama traje više decenija, nije od juče i država mora učiniti sve kako bi se problem razrešio, jer ignorisanje preporuka odnosno sudskog rešenja Suda za ljudska prava u Strazburu, mogu uticati na to da državi budu uvedene privremene mere ili čak isključenje iz Saveta Evrope" rekao je Pašalić.

Roditeljima, rekao je, najviše smeta to što zakon u prvobitnoj formi, ostavlja mogućnost da sudbina deteta nikada ne bude poznata, što je katastrofalno samo po sebi a posebna je priča što ih najviše pogađa tzv. "alternativa u novčanoj nadoknadi" .

Naglasio je da je metod DNK analize neoboriv dokaz i da bi to bio pravi put za oko 200 porodica U Srbiji koje sumnjaju da su ima deca ukradena ili nestala u porodilištu.

"To su sada ljudi od 30 ili 40 godina, rekao je zaštitnik građana i naglasio da bi institut javnog oglasa bio put ka rešenju problema jer bi tako ,svi koji sumnjaju da nisu život proveli uz biološke roditelje, mogli da se prijave i da se sumnje otklone".

Komentarišući migrante i njihovu navodnu ugroženost u Srbiji , te "samoorganizovane patrole građana" koji po Beogradu šetaju sa kapuljačama i upozoravaju ih da ne prilaze deci i ženama, Pašalić je rekao da bi na takve slučajeve trebalo da reaguju nadležni državni organi.

"Problemi sa migrantima su prisutni u čitavoj Evropi i to nije slučaj samo u Srbiji" rekao je zaštitnik građana i naglasio da je vrlo ponosan što kod nas nema migrantskih pritvora i da se mi kao država prema njima odnosimo humano u skladu sa međunarodnim zakonima i propisima."

Ukoliko postoji diskriminacija prema njima i ako ima elemenata krivičnog dela država treba da reaguje na "pravi način" zaključio je između ostalog zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Ceo intervju možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.