24. februar  2020. 18.32  | Izvor: RTV

Pašalić: Od amandmana zavisi kakav će biti zakon o "nestalim bebama"

BEOGRAD -

Predlog zakona o "nestalim bebama" koji je u skupštinskoj proceduri nije bio na konsultacijama kod zaštitnika građana i trebalo bi sačekati raspravu u pojedinostima i eventualne amandmane pa tek onda ocenjivati njegovu suštinu i kvalitet, rekao je za RTV zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je u emisiji Pravi ugao rekao da bi trebalo uvažiti mišljenje roditelja kojima se to desilo i da je rešenje o nekakvoj odšteti u iznosu od 10 hiljada evra po detetu uvredljivo i da je , po njegovom mišljenu roditeljima više stalo do toga da se sazna sudbina deteta i odgovornost onih koji su u tome učestvovali.

pasalic

"Ovaj problem sa nestalim ili ukradenim bebama traje više decenija, nije od juče i država mora učiniti sve kako bi se problem razrešio, jer ignorisanje preporuka odnosno sudskog rešenja Suda za ljudska prava u Strazburu, mogu uticati na to da državi budu uvedene privremene mere ili čak isključenje iz Saveta Evrope" rekao je Pašalić.

Roditeljima, rekao je, najviše smeta to što zakon u prvobitnoj formi, ostavlja mogućnost da sudbina deteta nikada ne bude poznata, što je katastrofalno samo po sebi a posebna je priča što ih najviše pogađa tzv. "alternativa u novčanoj nadoknadi" .

Naglasio je da je metod DNK analize neoboriv dokaz i da bi to bio pravi put za oko 200 porodica U Srbiji koje sumnjaju da su ima deca ukradena ili nestala u porodilištu.

"To su sada ljudi od 30 ili 40 godina, rekao je zaštitnik građana i naglasio da bi institut javnog oglasa bio put ka rešenju problema jer bi tako ,svi koji sumnjaju da nisu život proveli uz biološke roditelje, mogli da se prijave i da se sumnje otklone".

Komentarišući migrante i njihovu navodnu ugroženost u Srbiji , te "samoorganizovane patrole građana" koji po Beogradu šetaju sa kapuljačama i upozoravaju ih da ne prilaze deci i ženama, Pašalić je rekao da bi na takve slučajeve trebalo da reaguju nadležni državni organi.

"Problemi sa migrantima su prisutni u čitavoj Evropi i to nije slučaj samo u Srbiji" rekao je zaštitnik građana i naglasio da je vrlo ponosan što kod nas nema migrantskih pritvora i da se mi kao država prema njima odnosimo humano u skladu sa međunarodnim zakonima i propisima."

Ukoliko postoji diskriminacija prema njima i ako ima elemenata krivičnog dela država treba da reaguje na "pravi način" zaključio je između ostalog zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Ceo intervju možete pogledati ovde.