Parlamentarni izbori u Rumuniji

Izvor: N1 televizija, 11.Dec.2016, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori u Rumuniji

Rumuni danas glasaju na parlamentarnim izborima nakon što je prethodni premijer Viktor Ponta morao da se povuče usled skandala oko korupcije.

Bivši premijer Viktor Ponta povukao se nakon masovnih protesta nakon požara u noćnom klubu u oktobru prošle godine kada su poginule 64 osobe.

Zemljom trenutno upravlja vlada tehnokrata predvođena premijera Dačijanom Čiološom, bivšim komesarom EU, podseća AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
On je pozvao birače da podrže koaliciju desnog centra u kojoj se nalaze Nacionalna liberalna stranka i savez Spasimo Rumuniju, dve stranke koje su obećale da će ga zadržati na vlasti ako pobede.

Glavni suparnik mu je Socijaldemokratska stranka pod vodstvom Livija Dragne, koja vodi u anketama sa 40 odsto podrške.

Pravo glasa ima više od 18 miliona građana, a očekuje se da će, zbog izjednačenih rezultata, velikim strankama za formiranje nove vlade biti potrebni manjinski partneri.

Na današnjim izborima bira se 514 poslanika u dva doma parlamenta. Novi dvodomni parlament imaće 466 članova - 308 delegata, 134 senatora, 18 predstavnika nacionalnih manjina i šest predstavnika Rumuna iz inostranstva.

Birališta su otvorena u 7 časova, a zatvaraju se u 21 čas.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.