Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarna skupština SE uvrstila Kosovo u dnevni red

Starzbur -- Parlamentarna skupština Saveta Evrope uvrstila je u dnevni red jesenje sednice, koja je u ponedeljak počela u Strazburu, i raspravu o situaciji o Kosovu, koja će biti održana u utorak pre podne, a prvi govornik će biti predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović. Skupština je prihvatila odluku da to pitanje, po hitnom postupku, bude uvršćeno u dnevni red tog zasedanja Parlamentarne skupštine na osnovu preporuke Biroa Skupštine od petka, koja je predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmatrala posle pisma koje je Mićunović uputio predsedniku Skupštine Peteru Šideru.

Peter Šider je uoči početka zasedanja rekao da će SE, ukoliko dobije poziv iz Srbije, poslati posmatrače na predsedničke izbore u Srbiji, ali je precizirao da takav poziv u SE još nije stigao. Na pitanje kako ocenjuje zahteve srpske opozicije za raspisivanje vandrednih parlamentarnih izbora i protivljenje sada raspisanim predsedničkm izborima, Šider je rekao da se SE ne meša u datume održavanja izbora. On je, međutim, dodao da je stav SE da, ma kakvi bili politički stavovi stranaka, parlamentaran život mora da se održava i da niko nema pravo da blokira Parlament.

Glavne teme jesenjeg zasedanja Parlamentarne skupštine biće rasprava o opasnostima koje evropskim demokratijama prete od ekstremističkih partija i pokreta u Evropi, o čemu će prvog dana zasedanja izveštaj podneti izvestilac Komiteta za politička pitanja Mirjana Ferić Vac iz Hrvatske. Na dnevnom redu biće i izveštaj o rasističkom, ksenofobičnom i netolerantnom ponašanju u politici, koji će u ime Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava podneti Britanac Kevin Meknamara. Parlamentarna skupština će raspravljati i o poštovanju prava nacionalnih manjina, ukidanju smrtne kazne u zemljama-posmatračima u SE, problemu imigranata i njihovoj integraciji u zemlje-članice SE, a razmotriće i izveštaj o tome kako Ukrajina sprovodi preuzete obaveze kao članica SE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.