Palestina zatražila od rok za povlačenje Izraelaca

Izvor: Akter, 01.Okt.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestina zatražila od rok za povlačenje Izraelaca

Palestinci traže da SB UN postavi rok do novembra 2016. godine za povlačenje izraelskih snaga sa svih palestinskih teritorija okupiranih 1967.

Predlog rezolucije prosledjen je članicama Saveta bezbednosti pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas u obraćanju Genralnoj skupštini UN prošlog petka najavio da će tražiti da Saveta odredi rok za povlačenje kao i da postaviti pravila za pregovore s Izraelom.

U nacrtu rezolcije, u koju je imala uvid agencija Asošiejtid >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << pres, potvrdujuje se odlučnost Saveta bezbednosti da doprinese postizanju mirnog rešenja kojim će biti okončana izraelska okupacija "bez odlaganja" i ispuniti vizija dve države.

Prema tom predlogu, Palestina će biti "nezasvisna, suverena, demokratska i održiva država" koja će živeti pored Izreala u miru i bezbednosti u grancima od pre izbijanja Bliskoistočnog ratra 1967. godine.

U tom dokumentu se poziva na jačanje napora kroz pregovore za postizanje mirnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba i "pravičnog rešenja" statusa Jerusalima kao prestonice dve države.

Ključna odredbe predloga su "potpuno povlačenje Izraela, okupacione sile, sa svih palestinskih teritorija okupiranih od 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalim, što je brže moguće i završeno u odredjenom vremenskom roku ne posle novembra 2016. i ostvarivanje nezavisnosti i suvereniteta države Palesitine i prava na samoodredjenje palestinskog naroda".

Palestina ima status države posmatrača u UN, ali će se verovatrno suočiti s teškom borbom u Savetu bezbednosti UN gde SAD, najbliži saveznik Izreala, imaju pravo na veto koji su iskoristile za blokadu više rezolucija povezanih s Palestinom.

Abas je na sastanku s palestinskim vodjstvom večeras u Ramali rekao da je nacrt predložen u petak kada je govorio i da se nada odgovoru u roku od mesec dana.

Palestinski predsednik je rekao da je bio pod pritiskom da ne podnese rezoluciju s rokom za povlačenje, a palestinski zvaničnici kažu da su SAD naznačile da će uložiti veto ako bude neophodno.

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer rekla je juče, na pitanje o roku, da Vašington smatra da je jedini način za dogovoreno rešenje da dve strane dodju do njega pregovorima.

Izraelski ambasador Ron Prosor rekao je povodom predloga rezolucije da "još jednom Palestinci pucaju na sve strane, promašujući pravu metu".

"Njihova navika da zaobilaze pregovore jednostranim akcijama i optuživanjem svih osim sebe samih, samo će pomeriti region još dalje od stabilnosti", rekao je Prosor.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Palestinci: Izraelska okupacija da se okonča 2016.

Izvor: Blic, 01.Okt.2014

Palestinci traže od Saveta bezbednosti UN da odredi rok do novembra 2016. godine za povlačenje Izraela sa svih palestinskih teritorija, okupiranih u šestodnevnom ratu 1967. godine, uključujući i istočni Jerusalim...Nacrt rezolucije, koji je deljen članovima SB i do koga je danas došao Asošijejtid...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.