Pajtić: Samo jezička usaglašavanja

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Jun.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Samo jezička usaglašavanja

Beograd -- Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić kaže da su prihvatljiva samo tehničko-jezička usaglašavanja Statuta Vojvodine i Zakona o prenosu nadležnosti.

Suštinske izmene Statuta Vojvodine nisu prihvatljive ni za LSV ni za Mađarsku koaliciju. Prvi čovek pokrajinske vlasti i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić kaže da u poslednjih nekoliko meseci nije bilo nikakvih razgovora sa predstavnicima republičke Vlade o Zakonu o prenosu nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niti o Statutu.

"Ništa od onoga što ste videli u medijima nije se dogodilo i nije tačno. Niti je bilo razgovora o Zakonu o nadležnostima, niti je bilo kakav predlog stigao do nas, niti se razgovaralo o Statutu”, tvrdi Pajtić.

"Ista je pozicija kao pre tri meseca, i pre dva meseca, i prosto je neverovatno koliko mašta može da učini”, kaže on.

Na pitanje da li je za pokrajinsku administraciju prihvatljivo da se ponovo raspravlja o Statutu i da se menja njegov tekst, Pajtić odgovara da su prihvatljive samo jezičko-pravne izmene u skladu sa Zakonom o nadležnostima.

"Ono što proizađe iz Zakona o nadležnostima kao potreba da se usaglasi sa Statutom prosto mora da se dogodi, jer nije normalno da se ta dva akta razlikuju, i u tom smislu korekcije najavljujemo od samog početka. To je prihvatljivo i formalno-pravno i deo je samog procesa”, objašnjava on.

Pajtić kaže da ta usaglašavanja mora da obavi Pokrajina, jer republički parlament ne može menjati tekst Statuta, već to mora uraditi pokrajinska Skupština i navodi da nisu prihvatljive suštinske izmene teksta.

Prvi čovek vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši kaže da ne prihvata suštinske promene Statuta, ali ne beži od jezičkih doterivanja Statuta.

"Mislim da suštinski to ne menja da li Vlada ili Izvršno veće, o tome možemo razgovarati, ali suštinske promene u tekstu, dakle, da li ćemo, na primer, otvoriti kancelariju u Briselu ili je nećemo otvoriti, mislim da to ne treba da bude sporno. Dakle ja suštinske promene oko Statuta neću prihvatiti”, kategoričan je Egereši.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kaže da će se u Mađarskoj koaliciji narednih meseci razgovarati o poziciji unutar vladajuće većine, a Statut je među temama o kojima će se pričati tokom analize koalicionog sporazuma.

U skladu sa tim šta je iz sporazuma realizovano, odlučiće se i ostanku ili istupanju iz vlasti.

U Centru za regionalizam smatraju da je od pokrajinskog statuta nepotrebno napravljen "prvoklasni politički skandal, a od Vojvodine slučaj”.

U Centru veruju i da bi suštinske izmene Statuta donele štetu i Vojvodini i Srbiji.

"Ovo što je urađeno Statutom jeste da se u skladu sa Ustavom iz tog tesnog Ustava iz 2006. izvuče maksimum i da se Vojvodina afirmiše kao moderna evropska regija, što bi trebalo biti u interesu cele Srbije, da ona može definisati svoje organe, unutrašnje odnose, odnose sa partnerima u inostranstvu, a to su regioni sa kojima sarađuje”, objašnjava direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

"Ako se izbaci ta ecsencija, kao što ima nagoveštaja, onda vam ostaje prazna ljuštura i stanje koje smo već imali, a to je na štetu ne samo Vojvodine, nego i Srbije”, smatra on.

Statut Vojvodine usvojen je u pokrajinskom parlamentu 15. oktobra prošle godine.

Od tada se nalazi u republičkoj skupštini koja treba da ga usvoji ili odbaci i da usvoji Zakon o prenosu nadležnosti, bez čega se statut ne može primenjivati.

LSV protiv nove rasprave o Statutu

LSV neće učestvovati u novoj raspravi o Statutu Vojvodine u pokrajinskoj skupštini, ukoliko do nje dođe, kaže funkcionerka LSV Aleksandra Jerkov.

"Pregovori između Izvršnog veća Vojvodine i Vlade Srbije o Statutu nisu vođeni, već samo neformalni razgovori. Što se tiče Lige socijaldemokrata Vojvodine, Statut je usvojen u Skupštini Vojvodine i naši poslanici neće učestvovati u nekoj eventualno novoj raspravi", rekla je Aleksandra Jerkov u "Kažiprstu" Radija B92.

Ona je navela da stranke u Vojvodini više nemaju šta da pričaju o tom dokumentu i da je ključno pitanje "da li predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić stoji iza toga što je usvojeno".

"Ovo je idealna prilika da Pajtić pokaže da li je važniji interes građana Vojvodine ili mišljenje centrale DS... Ne mogu da prihvatim da jedno državno pitanje postane pitanje stranke, pa makar ona bila i najjača", navela je Aleksandra Jerkov.

Ona je rekla da LSV ne vidi problem da se Vlada Vojvodine zove tako, da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine, kao i da treba insistirati na tome da pokrajina bude evropska regija.

Možete pogledati gostovanje Aleksandre Jernkov u emisiji "Kažiprst" RTV B92.

DS: Nova rasprava u Skupštini Vojvodine

Skupština Vojvodine spremna je da do kraja meseca ponovo razmotri tekst Predloga statuta Vojvodine, izjavio je šef poslaničke grupe "Za evropsku Vojvodinu" u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović.

Petrović je izjavio "Blicu" da bi u tekstu koji je pokrajinska skupština usvojila u oktobru prošle godine moglo da dođe do "usaglašavnja nekih pravno-tehničkih pitanja".

I Predlog statuta Vojvodine i zakon o nadležnostima pokrajine bili bi, prema njegovim rečima, potom upućeni Skupštini Srbije na usvajanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jerkov: LSV neće biti u raspravi o Statutu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2009

BEOGRAD - Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da poslanici te stranke neće učestvovati ukoliko dođe do nove rasprave o Statutu Vojvodine u pokrajinskoj skupštini i istakla da pregovori o tom dokumentu na zvaničnom nivou nisu ni vođeni..."Pregovori...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Samo jezička usaglašavanja

Izvor: Kurir, 25.Jun.2009, 09:10

BEOGRAD - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je juče da su prihvatljiva samo tehničko-jezička usaglašavanja Statuta Vojvodine i Zakona o prenosu nadležnosti.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.