Packa od Evropske komisije Hrvatima i Slovencima: Da sprovedete presudu iz Haga!

Izvor: Telegraf.rs, 04.Jul.2017, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Packa od Evropske komisije Hrvatima i Slovencima: Da sprovedete presudu iz Haga!

Evropska komisija očekuje da Slovenija i Hrvatska sprovedu presudu arbitražnog suda o razgraničenju, saopštio je danas potpredsednik Komisije Frans Timermans.

Komisija je spremna da pruži pomoć u sprovođenju presude, rekao je Timermans, prenosi STA.

Nakon razgovora o odluci arbitražnog suda, Komisija je saopštila da je spremna da pruži pomoć u sveobuhvatnoj i fer primeni presude.

- Komisija je spremna da doprinese ili olakša ovaj proces - rekao je Timermans >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << novinarima.

Prema njegovim rečima, EK pozdravlja sastanak premijera Slovenije i Hrvatske, Mire Cerara i Andreja Plenkovića, koji je zakazan za 12. jul, kao i njihov dogovor da neće biti preduzimanja unapred jednostranih poteza.

Timermans je izrazio nadu da će dvojica premijera saglasiti kako da najbolje sprovedu presudu.

Cerar je na svom nalogu na Tviteru pozdravio poziv Komisije da se sprovede presuda.

- Ponuda Komisije da doprinese primeni je dobrodošla - napisao je on.

Slovenija je odlukom Arbitražnog suda, koja je saopštena u petak u Hagu, dobila tri četvrtine Piranskog zaliva kao i slobodan koridor preko hrvatskih teritorijalnih voda koji ih spaja s međunarodnim vodama.

Hrvatska je u leto 2015. napustila arbitražni proces nakon što su slovenački predstavnici uhvaćeni kako pripremaju lobiranje kod sudija.

Od tada hrvatske vlasti tvrde kako za njih arbitražni proces više ne vredi te da stoga neće poštovati odluku suda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija: Slovenija i Hrvatska da sprovedu arbitražnu presudu

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2017

Evropska komisija pozvala Sloveniju i Hrvatsku da sprovedu presudu o arbitražnom sporu u Piranskom zalivu Evropska komisija očekuje da Slovenija i Hrvatska sprovedu presudu arbitražnog suda o razgraničenju, saopštio je danas potpredsednik Komisije Frans Timermans.Komisija je...

Nastavak na Večernje novosti...

Plenković: EK nije nadležna za granična pitanja Hrvatske i Slovenije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2017, 12:25

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da Evropska komisija (EK) nije nadležna za granična pitanja i arbitražni proces između Hrvatske i Slovenije..."Bilo bi dobro da EK stoji u okviru svojih nadležnosti, a ona nema nikakve nadležnosti za arbitražni proces i granična pitanja", rekao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.