PRVA ŽENA PREMIJER U SRBIJI Biografija Ane Brnabić, od deljenja flajera do mandatara

Izvor: Blic, 15.Jun.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVA ŽENA PREMIJER U SRBIJI Biografija Ane Brnabić, od deljenja flajera do mandatara

Ana Brnabić je dobila mandat za sastav nove Vlade Srbije i do 23. juna trebalo bi da bude izabrana za premijera Srbije. Ona će biti prva žena na funkciji predsednika Vlade Srbije u istoriji.

Ana Brnabić je menadžerka i specijalista za marketing. U avgustu 2016. postala je ministar državne uprave i lokalne samouprave. Rođena je 28.9.1975. godine u Beogradu.

Petu beogradsku gimnaziju završila je 1994. Godine, a nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Države, na Univerzitet u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Nakon fakulteta odlazi u Englesku, gde završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Tokom studija u Londonu radila je za „Srpski informacioni centar“ na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću. Samom centru je glavni zadatak bio da održava kontakt i interakciju između reformističko nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

2002. godine nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU.

Tu se zadržala samo dva mjeseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

2011. prelazi u američku kompaniju za razvoj vetroelektrana „Continental Wind Serbia“. 2013. postaje direktor iste kompanije. Za celo vreme radnog staža radi na obaveštavanju javnog mnjenja o prednostima i važnosti obnovoljivih izvora energije.

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

Predsednik je upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED.

Kada je izabrana za ministarku, mnogi su je nazvali "osveženjem" na političkoj sceni jer je otvorena i neposredna u komunikaciji i sa kolegama ministrima, čije je poverenje uspela da zadobije za samo dva meseca, i sa novinarima čija je "meta" od prvog dana zbog svog seksualnog opredeljenja.

U jednom intervjuu za “Večernje novosti”, Brnabićeva je otkrila kako se tokom školovanja nije libila da radi razne poslove.

-Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se ne snađeš, radiš u kafiću. Tako sam delila flajere u Londonu za školu engleskog jezika za pet funti na sat, dok sam bila na magistarskim studijama. Izdavala sam i knjige u studentskoj biblioteci i to mi je bio najdosadniji posao. Razlika između ministarskog u odnosu na neki drugi posao je što unapred znate da imate limitirano vreme. Ako propustite svoju šansu da pokažete šta znate, nećete imati još četiri godine da to ispravite – rekla je tada ona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

STRANI MEDIJI o imenovanju Ane Brnabić: ISTORIJSKI TRENUTAK Prva žena i prva gej osoba premijer Srbije

Izvor: Blic, 15.Jun.2017

Svetski mediji preneli su večeras kao vanrednu vest imenovanje Ane Brnabić za mandatara za sastav Vlade Srbije, ističući u prvi plan njenu seksualnu orjentaciju, kao i da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji...AFP navodi da je Ana Brnabić prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.