PREMIJERKA U BRISELU Brnabić: Razlog za ulazak u EU nije novac, već reforme; Mekalister: Srbija je važna za EU

Izvor: Blic, 10.Okt.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMIJERKA U BRISELU Brnabić: Razlog za ulazak u EU nije novac, već reforme; Mekalister: Srbija je važna za EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da u Evropskom parlamentu da Vlada želi da uspešno sprovede reforme kako bi Srbija postala ravnopravna članica Evropske unije.

Brnabić je na sednici Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta rekla da su makroekonomska stabilnost, reforma javne administracije i vladavina prava stubovi dugoročnog razvoja Srbije, ali i neophodni za ulazak zemlje u EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ona je navela da Srbija želi da uđe u EU i da je jedan od razloga zašto je prošle godine ušla u vladu, zato što je tadašnji premijer Aleksandar Vučić naveo prave razloge za evrointegracije - ne zato što u EU ima novca, već zato što su reforme važne za srpske građane i kompanije.

- Kada budemo spremni da udjemo u EU i kada EU bude spremna da nas primi, želimo da budemo ravnopravna članica EU - rekla je Brnabić i dodala da Srbija ne želi da uđe u Uniju kao "hroma članica", već želi da završi svoj posao.

Ona je rekla da ako Srbija ne obezbedi nova radna mesta i ne bude uspešna u reformama, čak i da uđe u EU, Unija joj neće doneti bolji život.

"Zadovoljna rezultatima u prvih 100 dana"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna onim što je Vlada uradila u prvih 100 dana.

- Srećna sam šta smo uradili u prvih 100 dana - rekla je Brnabić na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Brnabić je navela da je Vlada Srbije posvećena učlanjenju u EU, pre svega sprovođenju reformi ne zbog ulaska u EU, već zato da bi Srbija bila bolje mesto za život.

- Počeli smo u teškim okolnostima, suočeni sa štrajkovima, ali kad smo to rešili kao tim mogli smo da nastavimo rad prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić. Posle toga, mogu reći da smo imali uspešnih sto dana - rekla je Brnabić koja boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

Kako je navela, od tri stuba razvoja Srbije, ali i evrointegracija, najviše je urađeno na fiskalnoj stabilizaciji. Premijerka je dodala da sada Vlada može da se posveti održivom rastu.

Ona je rekla i da je prethodna vlada mnogo uradila s nepopularnim merama fiskalne stabilizacije i drastičnim rezovima u potrošnji, rezanjem plata i penzija.

- Srbija danas ima makroekonomsku stabilnost. Naledila sam vladu koja ima najbolji budžet u prethodnih 10 godina. Prošla godina je bila prva s primarnim fiskalnim viškom, dok je putanja javnog duga preokrenuta - prošla godina je završena s javnim dugom na 73 odsto, dok je danas na oko 65 odsto - istakla je premijerka.

Navodeći da je prethodna vlada uradila mnogo da se izbegne bankrot, koji je prema Svetskoj banci bio udaljen tri meseca, Brnabić je rekla da je ta vlada "skrenula Titanik s puta ka ledenom bregu".

Ona je dodala i da nova vlada može da se posveti rastu i da on može biti zasnovan na dobrom obrazovanju i digitalizaciji.

- Za digitalizaciju postoje veliki potencijali za uvođenje IT tehnologija u različite sektore od poljoprivrede do medicine - navela je Brnabić i istakla da je IT industrija sektor s najbržim rastom u Srbiji - oko 10 odsto, dok razvoj softvera beleži rast od 20 odsto.

- To se desilo bez podrške Vlade, a pitam se šta može da se uradi s podrškom vlade - rekla je ona.

Brnabićeva će u Briselu imati odvojene sastanke sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

Sastanci u sedištu EU

Svoju prvu zvaničnu posetu Briselu počela je sastankom sa predsedavajućim AFET-a i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, a zatim sa predsedavajućim političke grupe "Evropska narodna partija" u EP Manfredom Veberom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Nakon toga planirano je obraćanje na sednici AFET-a, a potom sastanak sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

U sredu, 11. oktobra, predsednica Vlade Srbije sastaće se sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem, a zatim sa komesarkom za regionalnu politiku EU Korinom Kretu.

Posetu Briselu premijerka Brnabić završiće odvojenim sastancima sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, navedeno je u saopštenju.

Mekalister: Srbija važna zbog geostrateške pozicije

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove EP i izvestioc EP za Srbiju Dejvid Mekalister istakao je da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za Srbiju, tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

Mekalister je Brnabićevoj rekao da postoji nesmanjeno interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije, posebno nakon objavljivanja konkretnije perspektive članstva, izraženoj kroz najavu strategije proširenja za Srbiju i Crnu Goru Žan-Kloda Junkera.

On je poručio da će tako važan signal sigurno biti praćen još većim interesovanjem za reformske procese u Srbiji, koji su već prepoznati kao nešto što je donelo dobre i konkretne rezultate u oblasti ekonomije.

Mekalister je izrazio i uverenje da će Srbija do kraja godine otvoriti poglavlja za koja je spremna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makalister poziva EU da otvori nova poglavlja sa Srbijom

Izvor: RTS, 10.Okt.2017

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove EP i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Makalisterom tokom prve posete Briselu od preuzimanja te dužnosti i tom prilikom poručila da Srbija ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini...

Nastavak na RTS...

Brnabić u EP: S Rusijom tradicionalno, ali Srbi smatraju da je podrška EU najveća

Izvor: Beta, 10.Okt.2017

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Evropskom parlamentu da su odnosi Srbije s Rusijom tradicionalno, ekonomski i kulturno-verski dobri, da je Rusija bila na strani Srbije prilikom NATO bombardovanja i vidjena je kao prijatelj, ali da većina Srba smatra da je Evropska unija Srbiji dala...

Nastavak na Beta...

Brnabić: Beograd ispunio skoro sve obaveze iz Briselkog sporazuma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Okt.2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je naglasila da je članstvo u EU prioritet u državnoj spoljnoj politici i da se radi sve kako bi se  održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja. Dvodnevnu posetu Briselu, Brnabić je u utorak, 10. oktobra počela obraćanjem u spoljnopolitičkom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.