POSLANICI SE ĆE USVOJITI MARTIJEV IZVEŠTAJ

Izvor: Kurir, 25.Jan.2011, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLANICI SE ĆE USVOJITI MARTIJEV IZVEŠTAJ

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izrazio je očekivanje da će poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) dvotrećinskom većinom danas usvojiti rezoluciju na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

"Delegacija Srbije će učiniti sve da se anuliraju amandmani, koji su do sinoć podneti SE i da na bilo koji način ne dezavuišu rezoluciju. Najzad se došlo do onoga što je u prethodnih 10 godina bila javna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tajna na prostoru Kosova i Metohije - da su se dešavali strašni zločini, ne samo prema Albancima, nego i prema Srbima. Ovo je dobra poruka za sve ljude koji žive na prostoru Kosova i Metohije i za Srbe i za Albance da će napokon svi zločinci biti procesuirani", rekao je Bogdanović, ocenivši da se za buduće odnose Srba i Albanaca "moraju istražiti svi zločini koji su postojali".

On je podsetio da je Srbija u proteklih nekoliko godina pronalazila masovne grobnice i procesuirala zločince sa srpske strane koji su činili zločine prema Albancima, ali da nijedan Albanac, ni zločinac koji je činio zločine prema srpskom narodu nije otkriven ni procesuiran.

Bogdanović smatra da je sada prilika da najzad međunarodna zajednica shvati svu ozbiljnost situacije i da na isti način tretira obe strane i da bi to u budućem dijalogu moglo voditi ka pomirenju.

"Zahtevamo da neka međunarodna nezavisna pravosudna institucija pokrene proces i utvrdi činjenično stanje", rekao je Bogdanović, navodeći da bi to trebalo da urade UN i da nema ništa protiv da ni EU uđe u taj proces i ispita sve te navode.

Budući dijalog Beograda i Prištine zavisi od toga kada će se formirati takozvana vlada na Kosovu i Metohiji, jer ne postoji volja kod albanskih lidera da počne dijalog, koji je u interesu i srpske i albanske zajednice, smatra Bogdanović.

Srbija stalno insistira da što pre počne dijalog, jer želi da što hitnije reši probleme u srpskoj zajednici, jer Srbi i dalje nemaju slobodu kretanja, ni pravnu zaštitu, ni pravo na povratak, ni osnovna ljudska prava na telekomunikacije i struju, podsetio je Bogdanović.

On smatra da se mora o svim tim pitanjima razgovarati i postići dogovor čime bi se omogućio ekonomski razvoj i više razmišljalo o ekonomiji i suživotu.

Bogdanović je ocenio da prošlonedeljna usvojena rezolucija Parlamentarne skupštine i amandman da u pregovorima ne bi trebalo spominjati status Kosova, neće opterećivati pregovore.

Prema njegovim rečima, Srbija nema ništa protiv da za početak pregovora ne bude prva tema status, ali je svesna da će, kada počnu pregovori i kada se bude razgovaralo o bilo kojoj temi, provejavati i pitanje statusa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.