Bogdanović očekuje usvajanje rezolucije u SE

Izvor: S media, 25.Jan.2011, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović očekuje usvajanje rezolucije u SE

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izrazio je očekivanje da će poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) dvotrećinskom većinom usvojiti rezoluciju na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Delegacija Srbije će učiniti sve da se anuliraju amandmani, koji su do sinoć podneti SE i da na bilo koji način ne dezavuišu rezoluciju, rekao je Bogdanović u Jutarnjem dnevniku RTS-a..

On je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se najzad došlo do onoga što je u prethodnih 10 godina bila javna tajna na prostoru Kosova i Metohije - da su se dešavali strašni zločini, ne samo prema Albancima, nego i prema Srbima.

Martijev izveštaj i rezolucija u Savetu Evrope

"Ovo je dobra poruka za sve ljude koji žive na prostoru Kosova i Metohije i za Srbe i za Albance da će napokon svi zločinci biti procesuirani", rekao je Bogdanović, ocenivši da se za buduće odnose Srba i Albanaca "moraju istražiti svi zločini koji su postojali".

Izveštaj krajnje profesionalan

On je podsetio da je Srbija u proteklih nekoliko godina otkrivala masovne grobnice i procesuirala zločince sa srpske strane koji su činili zločine prema Albancima, ali da nijedan Albanac, ni zločinac koji je činio zločine prema srpskom narodu nije otkriven ni procesuiran.

Bogdanović smatra da je sada prilika da najzad medjunarodna zajednica shvati svu ozbiljnost situacije i da na isti način tretira obe strane i da bi to u budućem dijalogu moglo voditi ka pomirenju.

"Zahtevamo da neka medjunarodna nezavisna pravosudna institucija pokrene proces i utvrdi činjenično stanje", rekao je Bogdanović, navodeći da bi to trebalo da urade UN i da nema ništa protiv da ni EU udje u taj proces i ispita sve te navode.

Budući dijalog Beograda i Prištine zavisi od toga kada će se formirati takozvana vlada na Kosovu i Metohiji, jer ne postoji volja kod albanskih lidera da počne dijalog, koji je u interesu i srpske i albanske zajednice, smatra Bogdanović.

Srbija stalno insistira da što pre počne dijalog, jer želi da što hitnije reši probleme u srpskoj zajednici, jer Srbi i dalje nemaju slobodu kretanja, ni pravnu zaštitu, ni pravo na povratak, ni osnovna ljudska prava na telekomunikacije i struju, podsetio je Bogdanović.

On smatra da se mora o svim tim pitanjima razgovarati i postići dogovor čime bi se omogućio ekonomski razvoj i više razmišljalo o ekonomiji i suživotu.

Bogdanović je ocenio da prošlonedeljna usvojena rezolucija Parlamentarne skupštine i amandman da u pregovorima ne bi trebalo spominjati status Kosova, neće opterećivati pregovore.

Prema njegovim rečima, Srbija nema ništa protiv da za početak pregovora ne bude prva tema status, ali je svesna da će, kada počnu pregovori i kada se bude razgovaralo o bilo kojoj temi, provejavati i pitanje statusa.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi za usvajanje rezolucije osim albanske delegacije

Izvor: Blic, 25.Jan.2011

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope gotovo jedinstveno iznose stav da rezolucija na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji treba da bude usvojena. Za nju su se do sada izjasnili svi poslanici izuzev albanske delegacije, koja se protivi...Dik Marti,...

Nastavak na Blic...

NA MARTIJEVU REZOLUCIJU 21 AMANDMAN

Izvor: Kurir, 25.Jan.2011

STRAZBUR - Na rezoluciju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju danas razmatraju poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, podnet je ukupno 21 amandman...Najveći broj amandmana, 19, podneli su poslanici iz Albanije, Turske i Gruzije iz različitih političkih grupacija, a...

Nastavak na Kurir...

Priština: Korak koji šteti Kosovu

Izvor: B92, 25.Jan.2011

Strazbur -- Visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio da je usvajanje izveštaja Dika Martija "korak koji šteti Kosovu"... Hodžaj je u Strazburu rekao da Vlada Kosova sada treba usko da sarađuje sa Euleksom da bi se zauvek "sa dnevnog reda skinula sumnja o trgovini organima"..."Vlada...

Nastavak na B92...

Priština: Martijeva rezolucija nam šteti

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2011

Visoki zvaničnik Tačijeve Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je usvajanje izveštaja i rezolucije Dika Martija u Parlamentrnoj skupštini Saveta Evrope "korak koji šteti Kosovu". Vršilac dužnosti predsednika samoproglašene gržave Kosovo Jakup Krasnići izjavio je da se nada...

Nastavak na Vesti-online.com...

Svi za istragu o trgovini organima

Izvor: B92, 26.Jan.2011, 10:16

Strazbur, Beograd, Priština -- Nakon usvajanja izveštaja Dika Martija, bar prema izjavama zvaničnika, i Beograd i Priština jedva čekaju da se postupi po rezoluciji i sprovede istraga...I sam autor izveštaja na osnovu kog je usvojena rezolucija u PS SE očekuje početak istrage o trgovini organima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.