Oznaka “SLUŽBENO” nije oznaka TAJNOSTI: Saopštenje Vlade Srbije o izmeni uredbe o kancelarijskom poslovanju

Izvor: Telegraf.rs, 12.Avg.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oznaka “SLUŽBENO” nije oznaka TAJNOSTI: Saopštenje Vlade Srbije o izmeni uredbe o kancelarijskom poslovanju

Izmenom Uredbe o kancelarijskom poslovanju predviđeno je da akti i predmeti organa državne uprave, kao i drugih državnih organa koji primenjuju tu uredbu, a koji sadrže podatke koji nisu određeni kao tajni, ali su po svojoj prirodi osetljivi i zahtevaju ograničenu distribuciju - nose oznaku "Službeno", saopštila je danas Vlada Srbije.

- Rukovanje aktima pod oznakom "Službeno” detaljnije se uređuju Uputstvom o kancelarijskom poslovanju i Uredbom o elektronskom kancelarijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << poslovanju - navodi se u saopštenju Vlade Srbije i dodaje:

- Zaključkom Vlade o načinu postupanja svih državnih organa u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, određeno je da oznaku ''Službeno'' nose sva akta koja nastanu u radu državnih organa, a koja prema pravilima Evropske unije moraju nositi oznaku ''Limite”, “Limited”. Navedena oznaka ne predstavlja oznaku tajnosti u smislu Zakona o tajnosti podataka, niti se korišćenjem ove oznake može ograničiti pravo bilo kome na informaciju koja je sadržana u dokumentu sa ovom oznakom. Naglašava se da oznaka ''Službeno'' NIJE OZNAKA TAJNOSTI.

Foto: Panoramio/de8j8a

Oznaka ''Službeno'' je internog karaktera i primenjuje se samo unutar državnog organa i označava ko od državnih službenika ima pravo uvida i rukovanja ovakvim dokumentima. Oznaka ''Službeno'' nema nikakvog uticaja ka spolja, prema građanima ili javnosti. Svaki dokument koji nosi ovu oznaku, apsolutno je moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.