Izvor: Blic, 12.Avg.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLUKA VLADE Akti sa oznakom "službeno" dostupni kao informacije od javnog značaja

Izmenom Uredbe o kancelarijskom poslovanju predviđeno je da akti i predmeti organa državne uprave, kao i drugih državnih organa koji primenjuju tu uredbu, a koji sadrže podatke koji nisu određeni kao tajni, ali su po svojoj prirodi osetljivi i zahtevaju ograničenu distribuciju - nose oznaku "službeno", saopštila je danas Vlada Srbije.

Navedena oznaka ne predstavlja oznaku tajnosti u smislu Zakona o tajnosti podataka, niti se korišćenjem ove oznake može ograničiti pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bilo kome na informaciju koja je sadržana u dokumentu sa ovom oznakom.

Pročitajte još

Svaki dokument koji nosi oznaku "službeno" apsolutno je moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja, navodi se u saopštenju.

Rukovanje aktima pod oznakom "službeno" detaljnije se uređuju Uputstvom o kancelarijskom poslovanju i Uredbom o elektronskom kancelarijskom poslovanju.

Zaključkom vlade o načinu postupanja svih državnih organa u pristupnim pregovorima sa EU odredjeno je da oznaku ''službeno'' nose sva akta koja nastanu u radu državnih organa, a koja prema pravilima EU moraju nositi oznaku ''limite", "limited".

"Naglašava se da oznaka 'službeno' nije oznaka tajnosti", navodi su se u saopštenju.

Oznaka ''službeno'' je internog karaktera i primenjuje se samo unutar državnog organa i označava ko od državnih službenika ima pravo uvida i rukovanja ovakvim dokumentima.

Takođe, oznaka ''službeno'' nema nikakvog uticaja ka spolja, prema građanima ili javnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada demantuje: "Službeno" nije oznaka tajnosti

Izvor: Mondo, 12.Avg.2016

Uvedena oznaka "Službeno" ne predstavlja oznaku tajnosti u smislu Zakona o tajnosti podataka, niti se korišćenjem ove oznake može ograničiti pravo bilo kome na informaciju koja je sadržana u dokumentu sa ovom oznakom, saopšteno iz Vlade...Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock..Izmenom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.