Ozbiljno shvatiti prijave žrtava nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozbiljno shvatiti prijave žrtava nasilja

U Vojvodini je tokom prošle godine policija intervenisala u više od 7.000 slučajeva nasilja u porodici u kojima su najčešće žrtve bile žene, a počinioci njihovi sadašnji ili bivši partneri, ukazao je danas Pokrajinski zaštitnik građana, dodajući da je nažalost, i ove godine u porodičnom nasilju ubijeno više desetina žena.

Povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pokrajinski ombudsman upozorava, pre svega odgovorne u institucijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da zbog nasilja u porodici, osim žena, trpe i stariji članovi porodice, ali prvenstveno deca koja su često svedoci, ali i žrtve nasilja u porodici.

Napominjujući da već godinama upozorava na to da institucije osim fizičkog ne prepoznaju druge oblike nasilja u dovoljnoj meri, pokrajinski ombudsman navodi da se iz godine u godinu povećava broj registrovanih slučajeva nasilja, ali da policija, koja češće nego ranije podnosi krivične prijave, još uvek najviše koristi meru upozorenja.

Tako se završilo čak 80 odsto intervencija u sedam policijskih uprava u Vojvodini, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

Kako navodi, organi starateljstva su prošle godine samo u osam odsto slučajeva podneli tužbe u građanskopravnim postupcima, a tužilaštva u manje od dva odsto slučajeva.

Primena zaštitnih mera je nedovoljna, o čemu svedoče podaci prema kojima su sudovi na teritoriji Vojvodine prošle godine izrekli samo 156 mera zaštite, od kojih 39 odsto čini zabrana daljeg uznemiravanja člana porodice, 28 odsto su mere zabrane približavanja na određenoj udaljenosti, a 25 odsto mere zabrane pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana porodice.

Nije izdat nijedan nalog za useljenje, a za iseljenje je izdato samo 13 naloga.

Iako institucije imaju obavezu da preduzimaju sve zakonom predviđene mere da ih zaštite, u praksi se nasilje često toleriše, pa se žrtve osećaju usamljeno i bespomoćno, a blagom kaznenom politikom prema počiniocima nasilja nad ženama i u porodici šalje se poruka da je ono legitimno i prihvatljivo.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i predstojećih "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama" Pokrajinski zaštitnik građana pripremio je publikaciju Deset godina mreže "Život bez nasilja" - na putu ka efikasnom, povezanom i usklađenom delovanju institucija u slučajevima nasilja u porodici.

Publikacijom se želi predstaviti način delovanja institucija, ali i podsetiti odgovorni organi na obaveze i ishode koji mogu da uslede zbog njihovog neadekvatnog postupanja.

Do novembra 33 žene ubijene u nasilju u porodici

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je prošle godine zabeleženo 27 slučajeva nasilja sa smrtnim ishodom, a ove godine do novembra, ubijene su najmanje 33 žene i da je ta tema jedan od najvećih društvenih problema.

Kako je saopšteno iz kabineta Poverenice, žene sve više prijavljuju nasilje, ta tema nije više privatna porodična stvar, ali i da ipak, broj prijavljenih slučajeva i broj žrtava sa smrtnim ishodom značajno se povećava.

Poverenica ukazuje da je neophodno što pre pristupiti izmenama zakonskih rešenja kako bi se stvorili uslovi da se u punoj meri primeni Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, tzv. Istanbulska konvencija, kao i da je potrebna dosledna i kontinuirana politika kažnjavanja počinilaca krivičnog dela nasilja u porodici.

"Svako ublažavanje i relativizovanje problema nasilja nad ženama neće doprineti borbi protiv ovog ozbiljnog problema zbog čega smo svi kao društvo u obavezi da aktivno doprinosimo u njegovom rešavanju", smatra Janković.

Prema njenim rečima, mediji imaju važnu ulogu u društvu u osvešćivanju i sprečavanju nasilja nad ženama, medijski sadržaji direktno oblikuju stavove građana i građanki u Srbiji.

"Upravo zato što mediji imaju presudnu ulogu u formiranju javnog mnjenja, na njima je odgovornost i zadatak da kroz svoje izveštavanje zaštite žrtvu i nedvosmisleno poruče da je nasilje nad ženama krivično delo za koje je predviđena sankcija", zaključila je Janković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ombudsman: U Vojvodini 7. 000 slučajeva nasilja u porodici, institucije ga ignorišu

Izvor: Blic, 24.Nov.2015

U Vojvodini je tokom prošle godine policija intervenisala u više od 7.000 slučajeva nasilja u porodici u kojima su najčešće žrtve bile žene, a počinioci njihovi sadašnji ili bivši partneri, ukazao je danas Pokrajinski zaštitnik građana, dodajući da je nažalost i ove godine u porodičnom...

Nastavak na Blic...

Nasilje nad ženama: Peku ih i sipaju im vrelu vodu u uši!

Izvor: OkRadio.rs, 25.Nov.2015, 12:55

Nasilje nad ženama u Vranju je u porastu u odnosu na prethodne godine, mereno brojem žena koje su se odlučile da nasilnike prijave ili da zatraže pomoć neke od nadležnih institucija i ustanova. Kroz prihvatilište za žrtve nasilja i sigurnu kuću pri Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.