Otvoren Svetski kongres medija u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Svetski kongres medija u Srbiji

BEOGRAD - Svetski kongres medija koji organizuju Međunarodni institut za štampu (IPI) i Medija centar, otvoren je danas u Domu Narodne skupštine, a na njemu učestvuje oko 300 novinara, urednika i medijskih menadžera iz 60 zemalja sveta.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je otvarajući kongres medija da Srbija u kompleksnim okolnostima gradi demokrtatiju, uspostavlja evropske vrednosti, uključujući i jačanje slobode štampe.

Tadić je najavio da je nakon parlamentarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbora Srbija na putu da formira proevropsku vladu i da je spremna da obnovi pregovore o statusu Kosova i Metohije, tragajući za mirnim i demokratskim rešenjem.

Predsednik Srbije je istakao da će proevropska valda biti kamen temeljac u regionu i insistirati na evropskim i demokratskim vrednostima, na saradnji sa Hagom, slobodi štampe i uspostavljanju pravde.

Srbji je potrebna stabilnost rekao je Tadić i ocenio da je glavni preduslov za njen demokratski razvoj punopravno članstvo u EU.

Decenija u kojoj su srušene civilizacijske vrednosti

"Možete računati na nas u smislu mirotvorne politike i izgradnje demokratskih institucija, jer je to i moja i politika Srbije u 21. veku", poručio je Tadić.

Kritički se osvrćući na devedesete godine, Tadić je rekao da je to bila najteža decenija u Srbiji kada su srušene civilizacijske vrednosti, ugrožavani životi građana i novinara, ali i kada je bilo nedovoljno istinitog izveštavanja.

"Srbija se sada svakoga dana menja, boreći se protiv stereotipa i inercije, čineći napor da sliku o sebi u svetu što pre promeni", istakao je predsednik Republike.

On je ukazao da se Srbija i sada suočava sa brojnim izazovima uključjući traganje za optuženima za teške zlocine, ali da je puna saradnja sa Haškim tribunalom neophodna i podsetio da je Srbija od 46 Hagu izručila 43 osobe.

Pomirenje naroda istočne Evrope

Tadić je, takođe, ocenio da je neophodno pomirenje svih naroda jugoistočne Evrope.

"Uputio sam izvinjenje svim narodima, ali su zločini vršeni i prema mom narodu", rekao je Tadić i dodao da očekuje izvinjenje i zbog nevinih srpskih žrtava.

Na otvaranju međuanrodne manifestacije učesnicima su dobrodošlicu poželeli predsednik odbora za organizaciju kongresa Hari Štajner i direktorka Medija centra Mirjana Milošević, predsednik i direktor IPI-ja Pjotr Njemzicki i Dejvid Dadž.

Štajner je istakao da je sloboda štampe i dalje "vruća tema" i pod velikim pritiskom autorskih režima zbog čega će IPI imati veliku ulogu u podržavanju prava na slobodu informisanja.

Prošle godine ubijeno 93 novinara

On je položaj novinara u svetu ilustrovao podatkom da je tokom prošle godine ubijeno 93 novinara.

Dadž je istakao da, uprkos demokratizaciji i naporima nerasvetljena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, kao i pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića, bacaju senku na Srbiju.

Počinioci moraju biti uhapšeni, kažnjeni i da se ovakvi zločini svedu na minimum, poručio je direktor IPI koji je najavio da će na kongresu posebno biti diskusije o slobodi medija u jugoistočnoj Evropi i uticaju finansijskih magnata.

Novi mediji, nove mogućnosti i pretnje

Kongres, u okviru kojeg će biti održana 57. sednica generalne skupštine IPI-ja, biće održan u Centru "Sava", gde će tokom četiri dana učesnici raspravljati o gorućim medijskim temama.

Glavne teme kongresa će biti novi mediji, nove mogućnosti i pretnje, međuzavisnost profita i informacija, izazovi međunarodnog istraživačkog novinarstva i izveštavanje o Americi.

Skup će biti posvećen i tome kako mediji vide Balkan i odnose među susedima, kao i poređenju sa sličnim područjima na kojima je bilo društvenih konflikata.

Kongres će, kako je najavljno, početi javnom raspravom na temu "Susedi, partneri, rivali: Percepcija jugoistočne Evrope" na kojem će biti reči o tome kako se zemlje nekadašnje SFRJ međusobno vide i kako Evropa vidi zemlje jugoistočne Evrope, ulogu političara, elita, medija i civilnog društva, kao i glavne tačke saradnje i razmene među tim zemljama.

Na tu temu govoriće ekonomista Bečkog instituta za međunardone ekonomske studije Vladimir Gligorov, urednik splitskog lista "Feral tribjun" Drago Hedl, direktor sarajevskog lista "Dani" Senad Pećanin i dramaturg Biljana Srbljanović, a raspravu će voditi poznati britanski novinar Tim DŽuda.

U popodnevnim časovima biće održana druga sesija na temu "Kad oružje utihne: Međunarodne perspektive procesa pomirenja" koja će biti posvećena aktivnostima koje pomažu da se mirovni sporazumi pretvore u trajni mir, kroz ponovno uspostavljanje poverenja između nekadašnjih sukobljenih strana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.